Å ta livet av fordommer

Vi er så fordomsfrie? Er vi ikke? Vi er så flinke av oss og elsker alle mennesker like mye, akkurat slik som Jesus har sagt vi skal. Vi gjør ikke forskjell, vi likebehandler alle. Eller…

Helt ærlig er jeg full av fordommer mot andre mennesker. Ikke det at jeg vil være det altså, heller ikke det at det er en hverdagslig affære for meg, men jeg er. Jeg steber etter å sette alle mennesker likt og like høyt, men jeg havner inni mellom der at jeg tenker eller ser på andre på en måte som bunner i fordommer. Fordommer mot enkelte mennesker som på et aller annet vis er annerledes eller meg. Om det er fordi de tror og mener annerledes, oppfører seg annerledes, ser veldig annerledes ut eller har en annen kultur eller tradisjon, varierer, men det at de er annerledes enn meg og hva jeg anser som «normalt» (som er et ganske så vidt spekter for meg), gjør at jeg raskere enn bra er trekker negative konklusjoner om det mennesket.

Og det er ikke rett. Så enkelt, å være fylt med fordommer er galt. Fordommer er noe jeg ikke ønsker og det er noe som skaper utrolig mange problemer for mennesker i denne verden. Men hvordan blir jeg fri? Hvordan kan jeg også i dette bli mer lik den Jesus jeg leser om? Han som ikke gjorde forskjell på folk, han som elsket alle, han som bedømte mennesker rett og ikke utfra hva samfunnet rundt han mente var rett, godt og gudfryktig?

Eneste veien å gå er å bli mer lik Jesus, men for å gjøre dette må jeg også ta et oppgjør med meg selv de ganger jeg merker de tankene og holdningene kommer frem. Hva er det som gjør at jeg der og da vurderer og ser på nettopp det mennesket med fordomsfulle tanker i mitt indre? Vil jeg ta tak i egen synd og innrømme den? Vil jeg be Gud om tilgivelse for å ha sett ned på et av hans mesterverk? Vil jeg be om hjelp til å elske slik Gud elsker dette mennesket og vil jeg gjennom ord og handling vise at hva jeg tenker og føler ikke er slik jeg vil være?

De spurte ham: «Mester, vi vet at du taler og lærer rett. Du gjør ikke forskjell på folk, men lærer sant om hva som er Guds vei. (Luk. 20.21)

Døm ikke etter det dere ser, døm heller rettferdig! (Joh. 7:24)

Han skal ha sin glede i frykten for Herren. Han skal ikke dømme etter det øynene ser, og ikke skifte rett etter det ørene hører. (Jes. 11:3)

2 tanker om “Å ta livet av fordommer

  1. Kjære Cecilie ! Noen tanker som kommer opp i mine tanker. Jesus var jo nokså skarp imot enkelte egenrettferdige fariseer. Og de stolte står han imot. Så har vi 2 Timoteus 3. Her regner Paulus opp en del egenskaper hos mennesker. Og han gir beskjed om at: «Disse skal du holde ifra». La Ånden lede oss i hvem vi skal ha kontakt med. Vi skal ikke hate de, Men vi har frihet til å holde oss borte fra enkelte. Bare noen tanker fra en som også er på veien. Bjørn

    Liker

  2. Senest igår ettermiddag måtte jeg innrømme nettopp fordommer i forhold til en person og en situasjon. Plutselig så jeg klart og måtte ta en prat med meg selv og med Far. Jeg vet fremdeles ikke hvordan jeg skal håndtere situasjonen, men jeg gir alt jeg føler til Gud og vet at Han vil jobbe med hjertet og tankene mine. Så dypt kan fordommene sitte, at vi ikke engang ser dem, men når vi går med Gud, kommer alt grumset fram. Heldigvis, for da kan Gud renske opp og fornye i alle mørke kroker. klem til kjære du, med ønske om alt godt idag ❤ Pam

    Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord