Hvem følger du egentlig?

Jeg skulle søke opp noen vers til ett innlegg jeg skrev på den andre bloggen og havnet på noe som ikke hadde med det å gjøre, men jeg har likevel sittet og lest de versene i 1.Kor.3,18-23 flere ganger og gått og tenkt litt på dem. Det var spesielt to linjer som satte hodet mitt i gang:

Hvis noen av dere regner seg som vis i denne verden, la ham da bli en dåre, så han kan bli virkelig vis. (fra v 18)
Derfor må ingen skryte av å være tilhenger av mennesker. (fra v 21)

Det første fikk meg til å tenke på at det er forskjell på å ha kunnskap om Guds ord og det å Guds åpenbaring over ordet. Det er mye kunnskap som vi kan legge opp i oss selv som ikke blir til nytte for oss fordi vi ikke bruker det riktig eller ikke forstår hvordan vi skal bruke det riktig. Både feil bruk og manglende bruk av hva vi vet gjør kunnskapen unyttig for oss. Vi trenger Guds Ånds åpenbaring, og det må vi aldri glemme. Så er det poenget med visdom, for hva er egentlig visdom? Sann visdom er alltid knyttet til Guds Ord og det å forstå de ting som har med Gud å gjøre. Verden har mye kunnskap og noe av det vil vi kalle visdom, men den visdom som bringer nytte både i dette liv og i evigheten er den vi finner i Gud og i Hans ord.

Det neste verset jeg stoppet ved er at vi må ikke skryte av å være tilhengere av mennesker, og det er noe jeg har kommet over ofte. Andre som snakker så varmt om den forkynneren, pastoren eller lederen og er så inn i hva de mener at de følger dem. Og jeg mener ikke følger på sosiale medier, jeg mener følger hva de sier er sannhet og sier seg enige i nesten hva som helst fordi «den eller den» sa/skrev det. Det samme gjelder i forhold til menigheter, bevegelser og organisasjoner- det er mange som er tilhengere av disse ting og følger ganske blindt hva som sies i disse sammenhenger. Dette er farlig! Jeg tror ikke vi forstår hvor alvorlig det er og hvor langt på villspor det kan føre oss. For hvis vi følger mennesker eller menigheter tar vi blindt til oss hva som deles uten å granske Guds Ord selv for å se hva som egentlig står, og mesteparten av det som glitrer i dag er ikke gull.

Vi skal ikke følge verken mennesker eller menighet, vi skal være Jesu Kristi etterfølgere. Det er Kristus alene vi skal følge, mennesker er kun hans tjenere. Kristus er det eneste vi kan bygge det evige liv på, aldri på menneskers mening om ting. Paulus tar tak i noen av disse tingene i versene som er før de jeg har nevnt nå. Han sier til korinterne:

Ingen kan legge noen annen grunnvoll enn den som alt er lagt, Jesus Kristus. (v11)

Alt må gå ut fra Kristi verk, alt som kommer til må stemme med Kristi verk, alt. Vi kan ikke annet hvis vi ønsker å i alle ting ære Gud og ha Jesus som Herre.

Men hver enkelt må være nøye med hvordan han bygger. (v10c)

Vi er selv ansvarlige for å lese vår Bibel og også sjekke hva vi hører og leser, og det er et ansvar som er viktig at vi tar. Det kommer en dag der hva vi har bygd skal prøves med ild (v13), og er det fra mennesker og ikke fra Gud vil det brenne opp. Den dagen kan vi ikke stå å si: «Ja men den og den sa/skrev det og jeg hadde tillit til dem» og tro at det er godt nok. Hva vi tar til oss skal vi vurdere mot Guds Ord, og dette gjelder ikke bare om en linje av et vers er sagt riktig, vi må bli så godt kjent i Ordet at vi kan merke at selv om vers gjentas riktig blir det tatt ut av den riktige sammenheng. Og du, jeg vet at de fleste av dere som leser ikke er bibeleksperter- det er ikke jeg heller- men vi kan lese gjennom Bibelen, og når vi har gjort det gjentar vi det samme. Vi kan slå opp og lese de kapitler som vers er hentet fra og se om hva som ble sagt/skrevet stemmer med versene rundt. Vi kan ikke gjøre alt, men noe kan vi alle gjøre og det er vårt ansvar.

Spørsmålet i tittelen (Hvem følger du egentlig?) er ment til ettertanke, for umiddelbart vil de fleste si at de følger Jesus, men er det virkelig det?

Anbefaler å lese litt sakte gjennom 1.Kor. kap 3 ett par ganger, og nå passer det også å komme med den påminnelse jeg gir med jevne mellomrom: Sjekk alt du leser mot Bibelen. Jeg prøver å være bibeltro, men jeg har ikke rett i alt jeg skriver. Jeg prøver ikke å lure noen, men jeg er underveis. Som også skrevet tidligere: Gud går god for hele sitt ord, men han går nødvendigvis ikke god for vår tolkning av det.

Oppdatering 6.april kl 21.50
Jeg kom akkurat over dette sitatet fra Tozer som er hentet fra en av hans prekner
We make a serious mistake when we become so attached to the preaching or writing of a great Christian leader that we accept his teaching without daring to examine it. No man is that important in the kingdom of God. We should follow men only as they follow the Lord and we should keep an open mind lest we become blind followers of a man whose breath is in his nostrils. (A. W. Tozer Sermon: The Divine Teacher)

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s