Ikke tro alt du hører og leser

Det er utrolig hvor mye ressurser vi har tilgjengelig i løpet av få sekunder, om vi vil lese småstykker, utgreiinger eller høre taler- det er alt noen tastetrykk unna. Det er positivt at vi enkelt kan hente fram slike ting, men det er også noen store farer ved det.

La meg spørre deg, hvor ofte setter du spørsmålstegn med hva du leser her på bloggen? Antageligvis for sjeldent… Forstå meg rett, jeg er ikke ute etter å lure noen, jeg prøver ikke å sko meg på evangeliet og jeg skriver utfra hva jeg har sett og erfart. Men jeg er også veldig klar over at jeg bare har skummet overflaten av de ufattelige rikdommer Skriften inneholder og jeg har bare sett en liten flik av hvem Gud er og hvordan hans rike er og vil bli. Jeg tror at hele Guds ord er sant og troverdig, men jeg vet også at min innsikt og forståelse av Guds ord ikke er. Jeg er underveis på så mange vis… og nettopp derfor er det jeg med jamne mellomrom minner om dette: Du skal prøve alt og holde fast på det gode.

Flere av dere har over tid opparbeidet en tillit til meg som gjør at dere ikke gransker og vurderer hva jeg skriver så nøye, fordi dere stoler på meg (takk for tilliten). Og det samme gjør vi i forhold til kjente forkynnere, forstandere, evangelister og andre. De vi hører mye godt om, de vi har et positivt bilde av, de vi har kjent i noen tiår, de har vi tillit til og ofte så glemmer vi å vurdere hva de egentlig formidler. Vi svelger hva som blir servert uten å vurdere «næringsinnholdet og renheten» i hva vi blir servert.

Jeg tror de aller fleste som deler evangeliet med andre er både velmenende og oppriktige. Det er mennesker som elsker Gud og som ønsker å føre mennesker inn i tettere og dypere fellesskap med Herren. Jeg tror fåtallet er ute etter kun egen vinning og for å skaffe seg suksess og kjendisstatus. Den tilliten har jeg, men det betyr ikke at jeg godtar og svelger ned alt jeg hører.

Hvis jeg leser på nett eller i en bok, hvis jeg hører en tale på konferanse, nettet eller i menigheten, jeg har et ansvar for å vurdere hva jeg leser og hører opp mot Guds ord. Stemmer hva jeg her leser/hører med summen av Guds ord? Er dette virkelig slik det er?

Dette ansvaret har den enkelte troende, vi må granske skriftene og vi må vurdere hva vi leser og hører opp mot hva skriftene sier. Vi skal ikke ha mistro til andre, men vi skal være oss vårt ansvar bevisst- og det er den enkeltes ansvar å vurdere hva man tar inn.

 

2 tanker om “Ikke tro alt du hører og leser

 1. Det hender ofte at jeg stusser litt på ting jeg hører og leser. Da velger jeg ofte å «parkere» dette i påvente av mer klarhet, eller jeg rett og slett glemmer det. For meg er det viktig å ikke bli selvgod og kritisk samt miste tilliten til forkynneren/forfatteren selv om enkelte ting ikke sanksjonerer helt hos meg. Når det er sagt må vi bare innse at det i dag er flere forkynnere/forfattere som frimodig fremmer klart ubibelsk forkynnelse/forfatterskap. Liberal teologi, liberal bibelforståelse og liberalt levesett brer rundt seg, både i DnK og i frimenigheter.

  Måtte vi ydmykt og med Åndens ledelse klare å skille de sentrale sannhetene fra de litt mindre sentrale når vi lytter til forkynnelse. Jeg blir mange ganger oppgitt over hvordan mindre sentrale spørsmål får veldig stor oppmerksomhet mens brist I sentrale sannheter forbigås i stillhet…
  Må Gud bevare våre hjerter varme, og må vi forbli ydmyke for det Ånden ønsker å vise oss i Ordet!

  Liker

  • utrolig flott kommentar Ingar!

   Også jeg blir oppgitt over hvordan ting har utviklet seg og faktisk også overrasket over endel av hva jeg hører. Jeg forstår ikke hvordan mennesker kan komme til enkelte av de konklusjonene de gjør, og spesielt ikke når deler av «teologien» er helt motsatt av hva Guds ord er klar på.

   Vi skal ikke kaste babyen ut med badevannet, men jeg tror også at vi må bli modigere i å peke på og snakke høyt om de ting som ikke er bra. Det er liberale krefter ute og går, men også karismatiske kretser (pinsebevegelsen inkludert) har utfordringer ift en forkynnelse som ikke stemmer med Guds ord. Bare ta de som mener at trengselstiden ikke vil skje, men at menigheten skal øke sin innflytelse og posisjon helt til vi har ‘kontrollen’ og tusenårsriket kan starte. Vi har også den retningen som mener at alle skal kunne bli friske og oppleve suksess på jord… Jeg forundrer meg over at Guds ord blir mindre og mindre viktig mens å lytte til sin indre stemme blir viktigere… Tenker ofte at «de farer vill fordi de ikke kjenner skriftene». Bibelen er dessverre ikke så viktig i mange troendes liv som den skulle være.

   Ja det er så mye mer som kunne vært skrevet og sagt, og egentlig hadde jeg andre planer for dette innlegget enn det ble- men internett forsvant før jeg fikk skrevet ferdig og satt inn bibelvers, men jeg tenker det ble som det skulle. Tror jeg slutter nå jeg, kjenner jeg egentlig kan skrive mye om dette- avslutter som deg:

   Må Gud bevare våre hjerter varme, og må vi forbli ydmyke for det Ånden ønsker å vise oss i Ordet!

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s