Gjør godt mot dem som motarbeider deg

«For du har gjort godt mot meg, enda jeg har gjort ondt mot deg» (1. Sam. 24:18b)

Kong Saul hadde veldig hjerte for David til å begynne med, men dette snudde raskt til motstand og forakt. Saul var stolt og likte ikke at David fikk mer ros enn ham og han likte heller ikke at David ble vel ansett blant folket. Saul hadde ført seg selv inn i uføre ved å ikke følge de beskjeder han hadde fått og hadde dermed opplevd at Gud vendte ham ryggen. Guds salvede (=kongen) opplevde at Gud ikke svarte på hans bønner og han hatet også tanken på at David, og ikke hans sønn, skulle bli konge. Saul ville ha David tatt av dage og gjorde sitt beste for å få dette til å skje. David derimot har en utrolig- og forbilledlig- innstilling til det hele. Han rømmer unna av frykt for sitt eget liv, men han gjør aldri noe for å skade kong Saul. Kongen var Herrens salvede og han ville ikke gjøre den synd å skade ham eller drepe ham. Selv om det ville gitt David en raskere og enklere tilgang til kongedømmet han hadde fått av Gud, lot han det være opp til Gud å styre det og i Hans tid felle Saul. I samtalen etter en av de sjansene David hadde til å ta kongens liv så sier Saul som sant er: «Du har gjort godt mot meg, enda jeg har gjort ondt mot deg».

Vi kan ha lett for å ta til motmæle mot mennesker som motarbeider oss Det er en ting å stå opp for seg selv, men å rakke ned på og ødelegge andre i samme slengen er ikke greit. David er et godt forbilde i dette. Han viser respekt for den som satt over ham selv om denne handler ondt mot ham, han overlater til Gud å gjøre opp. Vi har lett for å bli selvrettferdige når vi opplever at andre bevist prøver å ødelegge oss eller for oss. Det reiser seg på innsiden og vi har lett for å svare tilbake med samme mynt. Ofte så overhører vi den svake stemmen som sier: Bare gå derfra, ikke si noe, legg det på meg, gjør godt. Føler vi oss tråkket på og feil behandlet, har vi lett for å reagere utfra egoistiske og tidvis hevnende motiv. Og vi vet det er feil… og vi liker ikke at Bibelen er tydelig på hvordan vi skal handle og tenke i slike saker.

Men til dere som hører på meg, sier jeg: Elsk deres fiender, gjør godt mot dem som hater dere, velsign dem som forbanner dere, og be for dem som mishandler dere. (Luk. 6:27-28)

Velsign dem som forfølger dere, velsign, og forbann ikke.
Gjengjeld ikke ondt med ondt, ha tanke for det som er godt for alle mennesker.
Ta ikke hevn, mine kjære, men overlat vreden til Gud. For det står skrevet: Hevnen hører meg til, jeg skal gjengjelde, sier Herren. Men: Er din fiende sulten, så gi ham mat, er han tørst, så gi ham drikke. Gjør du det, samler du glødende kull på hans hode.
La ikke det onde overvinne deg, men overvinn det onde med det gode!
(Rom. 12:14, 17, 19-21)

Det at vi fortsetter å være vennlige og- om mulig- gjøre godt mot mennesker som motarbeider oss gjør noe med både dem og oss. For egen del vet vi at vi trenger Guds hjelp og vi søker desto mer etter å få nåde, styrke og hjelp fra Herren. For andre blir det et vitnesbyrd, de ser det kanskje ikke slik, men vi vet at det forundrer og imponerer andre når vi fortsetter å gjøre godt på tross av. Vi vil kanskje ikke høre de ordene David fikk: Du har gjort godt til tross for min onde oppførsel, men vi kan møte hver dag med glede og visshet om at når vi velger den gode vei, å overvinne det onde med det gode, så behager vi Gud. Da er vi barn av Far i himmelen som velsigner både rettferdig og urettferdige.

Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som *mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige. (Matt. 5:44-45)

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s