Hjerteknusende opplevelser

 – ja, også gjennom din egen sjel skal det gå et sverd. (Luk. 2:35a)

Simeon har akkurat gitt en fantastisk lovprisning til Herren og jeg ser for meg at han trekker pusten dypt og med tårer i øynene forteller Maria hva som kommer til å skje. Hennes barn vil, som hun har hørt tidligere, bringe mennesker på valg og noen føres til fall og andre til oppreisning. Og så kommer hva som er dagens vers:  – ja, også gjennom din egen sjel skal det gå et sverd.

Jeg tror ikke det var lett for Simeon å dele disse ordene og jeg tror ikke det var lett for Maria å høre dem, mest sannsynlig forstod hun ikke da hva de betydde. Men jeg tror Maria gjør med denne stunden og disse ordene hva vi har lest tidligere:

 Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte. (Luk. 2:19)

Maria har med seg mange spesielle erfaringer, ord og løfter etter som årene går og hun og Josef oppdrar Jesus. Det skjer ting de ikke helt kan forstå og det er tider der de tviler på de ord de tidligere hørte, men jeg tror at Maria alltid bevarer ordene i hjertet og tidvis tar dem fram og tenker over dem og deler dem når det passer seg. Slik vi foreldre bevarer det gode om våre barn i hjertene, tenker på det, gleder og undrer oss og tidvis deler det med andre.

Men det kommer en dag mange år der framme hvor ordene Simeon sa blir virkelige. For Maria, som mor, må det ha vært hjerteskjærende, hjerteknusende og helt uforståelig å se på at hennes gutt er torturert på det verste, blir hengt uskyldig opp på et kors, opplever ubeskrivelig smerte og utsettes for hån og spott. Hva må hun ha opplevd? Kanskje som Simeon sa: Gjennom din sjel skal det gå et sverd? Og jeg tror at i det øyeblikk er det noe som knuser helt og dør i hennes hjerte, for jeg tror at Maria som disiplene ikke helt forstår Jesu ord om at han vil komme tilbake.

Mange av oss kan til en viss grad forstå hva som må ha vært i Maria sitt hjerte den dagen og i dagene som kom, for vi har opplevd ting som er så forbi alt vi har klart å tåle og forstå at hjertet har blitt sønderknust og sjelen er spiddet som med sverd. Vi kan identifisere oss med dette, kan vi ikke?

Men hva vi ikke må glemme er: Dette var alt etter Guds hensikt og plan. Da Maria fikk beskjeden om at hun skulle bære fram Guds sønn, var også korsfestelsen allerede forutbestemt. Maria tok på seg en oppgave, et kall, som en dag ville knuse hennes hjerte totalt. Hun visste og forstod det ikke, men slik var det, og det var slik fordi Gud hadde bestemt det, men det slutter ikke her. Den stund som ble den verste i Maria sitt liv, er også den stund i verdens historie som har bragt størst velsignelse og rikdom til verden. Den dypeste smerte og den største seier er uløselig knyttet sammen.

Kanskje kan vi ikke forstå hvorfor vi opplever ting som knuser våre hjerter så totalt, men vi kan stole på at legger vi alt i Guds hender, vil det bringe rikdom og velsignelser med seg. Når vi sier ja til Guds kall, betyr det ikke at vi er fri fra hjertesorg og annet, kanskje kommer de verste stundene etter vår aksept av kallet, men når vi går sammen med Gud kan vi stole på at alt vil samvirke til det gode (Rom. 8:28) og at hvetekornet som faller i jorden og dør, vil bringe rik frukt (Joh. 12:24).

4 tanker om “Hjerteknusende opplevelser

 1. Takk til deg Cecilie for at du gir meg ord å lese, ord til oppmuntring og trøyst.
  Takk også til MinsteBror her for hans ord. Tårene mine kom.

  «Gud nær meg tåre»nydelig.

  Ynskjer god og velsigna julehøgtid til deg Cecilie og alle som er innom deg her. Måtte 2014 bli eit fredfullt år.
  Marieklem

  Liker

  • Du er flott du Marie!
   Takk for oppmuntrende og styrkende ord!

   Jeg likte også utrykket: «Gud nær meg tåre».
   Det er så forståelig, sier mye og er utrolig varmt og hjertenært.

   Velsigna god julehøytid ønskes deg og alle dine kjære også! Håper 2014 blir et rikt og godt år for deg! Guds fred og kjempeklem 🙂

   Liker

 2. Takk Cecilie for «hjerteknusende opplevelser»!
  Bare fordi: GUD ER GOD! – ???

  Det minner meg om at dette har vært et rart år for meg. Med mye utfordringer og nedturer, og «hvorfor Herre».
  Samtidig har jeg merket mye av Guds nærhet. Jeg har erfart Jak.4.8:
  Hold dere nær til Gud, så skal han holde seg nær til dere.

  Plutselig, – på slutten av året dukker det opp mennesker og muligheter på «rare måter».
  Det skulle ikke forundre meg, – om at dette er en Guds plan, – som gjør at jeg starter noe nytt i januar. – Noe «skummelt» og spennende.

  Uansett Ef. 2.8-10 gjelder: Håper vi alle kan vandre i Guds ferdig lagte gjerninger.
  «Skummelt», spennende, givende og velsignende. For alle som har lyst.

  Rettelse:
  «Skummelt» er feil ord.
  Han har fredstanker for oss, – Herren svikter oss ikke.
  Han sender engler for å passe på deg og meg (salme 91.11)
  Kom, sier Jesus, – jeg ønsker og gi deg hvile, – KOM DU SOM STREVER OG HAR TUNGT Å BÆRE.
  Det vil si at vi ikke er fritatt for tunge dager:
  Men plutselig merker vi at Jesus selv, tar oss i hånda når vi syns vi synker i «elendighet».
  Hvorfor tvilte du? Sa Jesus, til Peter som ikke «fiksa» å gå på vannet.
  Tviler du??

  Dette var rart å bli minnet på dette mens jeg skriver, – det kom en «Gud-nær-meg-tåre».
  Er som om Gud sier: Det nye har jeg lagt til rette for deg, – det er ikke skummelt, fordi jeg går med.

  Ønsker
  Deg og Dine nærmeste
  og dine lesere, –
  en velsignet jul, – med lyset fra Herren som treffer, og som reflekteres videre.
  Bare fordi: GUD ER GOD!

  Hilsen fra Bror.

  PS. Takk for oppmuntring til å skrive blogg, – Vet ikke når det kommer???

  Liker

  • Takk for nydelig kommentar!
   Gav mange tanker til videre ettertanke disse ordene- må si at jeg ble sittendes og tenke over de siste årenes tunge tak etter å ha lest, og er utrolig takknemlig når jeg tenker på hvor trofast Gud har vært (og trøster meg med at Han vil være med i alt som kommer i det nye året også!).

   Velsigna god julehøytid til deg og dine!
   Må det bli dager med dyp glede og takknemlighet

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s