Prøv troen i deg selv og andre

Ransak dere selv om dere er i troen. Prøv dere selv! Eller merker dere ikke at Jesus Kristus er i dere? Består dere kanskje ikke prøven? (2. Kor. 13:5)

Paulus har gang på gang tatt i tu med menigheten i Korint om at det er ting blant dem som ikke er som det burde være. Det er oppførsel som ikke sømmer seg blant troende, det er manglende oppgjør med synd, det er selviskhet, det er manglende omsorg for de fattige og mer. Etter å ha tatt opp flere av disse tingene og også vist til at for å følge Jesus, må man gi avkall på sitt eget og sette Gud og andre først, kommer han også med en anmodning om at de prøver seg selv. Er du virkelig i troen? Er Kristus virkelig levende og virksom i deg?

Jeg skrev i tittelen at vi skal prøve både egen og andres tro. Det er et par ting vi skal ha i minne angående dette: 1) Vi kan ikke med visshet vurdere et annet menneskes tro, men vi kan bedømme den med hjelp av den Hellige Ånd og ved å se på fruktene i dette menneskes liv. Vi skal ikke fordømme mennesker, men vi har lov å vurdere tro og liv opp mot Guds ord. 2) Vi kan være både for overbærende og for harde mot oss selv. Vi trenger å ydmykt søke Gud om hjelp til å vurdere eget hjerte. Vil du virkelig vite hvordan det står til med deg, vil den Hellige Ånd komme deg til hjelp og vise deg både det gode og det onde som må gå. Husk: Fordømmelse er ikke fra Herren, hvis Gud peker på noe så er det fordi det ikke ærer ham og fordi det ikke er til ditt og andres beste. Han vil også gi den hjelp du trenger for å bli fri, ren og gjenopprettet på dette området.

Her er enkelte ting du kan se etter i deg selv og hos andre for å se om du/de er på feil vei. Husk at dette bare er veiledende tips og at det aldri må gjøres for å fordømme noen. Du er også avhengig av hjelp fra Gud for å felle en rettferdig dom.

 • Troen er kun noe privat som det sjeldent snakkes om
 • Deltar ikke i lovsang, gjelder både i ordinær gudstjeneste og med livene sine
 • Snakker aldri/sjeldent om ting som har med Gud å gjøre
 • Søker aldri Gud etter råd, men heller mennesker og andre steder
 • Nevner aldri navnet Jesus
 • Faller stadig tilbake i den samme synd, det er aldri endring/ønske om endring å se (heller ikke sorg over å ikke klare å finne frihet)
 • Går i menigheten pga det sosiale
 • Deltar i aktiviteter for å få skryt for innsats
 • Stoler mer på fornuften og egen evne til å resonnere enn på Guds ord.
 • Avviser de deler av Guds ord som de ikke liker eller ikke forstår
 • Snakker ned om åndelige ledere og andre troende
 • Er alltid bedre og vet mer enn alle de andre
 • Tåler ikke korreksjon
 • Viser liten interesse for Bibelen eller for å øke sin kunnskap om hva som står
 • Ydmykhet er tegn på svakhet og ikke sann styrke
 • Setter seg selv og sine behov først

Dette er bare noen få av de ting vi kan se på. Jeg har tidligere laget en sjekkliste med tittel: Hvor er ditt hjerte vendt? Den har 8 spørsmål til ettertanke.

Vi har et ansvar for å holde oss selv nær Jesus, leve et liv som er i samsvar med omvendelsen og bevare den frelse vi av nåde har fått.

En gang var dere selv mørke, men nå – i Herren – er dere lys. Lev da som lysets barn! Lysets frukt er all godhet, rettferd og sannhet. Prøv hva som er til glede for Herren! Ta ikke del i mørkets gjerninger, for de bærer ingen frukt. Avslør dem heller! (Ef. 5:8-11)

4 tanker om “Prøv troen i deg selv og andre

 1. Kjære Cecilie ! Når jeg leser det du skriver, sjekker jeg alltid. Står dette i Guds ord. Stemmer det med skriften. Og hele tiden må jeg si til meg selv. Ja, det stemmer. Og da er det bare en ting å gjøre. Å følge det du skriver. Så her er nok oppskriften på at våre liv som kristne skal fungere slik Gud hadde tenkt. Jeg tar imot det du skriver Cecilie. Bjørn

  Liker

  • Takknemlig for at du bruker tid til å sjekke hva jeg skriver opp mot Guds Ord. Jeg prøver aldri å «lure» noen, men jeg er veldig klar over at jeg har hull og mangler i min forståelse av Ordet. Gud går god for hele sitt ord, men han går ikke alltid god for vår forståelse av det.

   Takknemlig for at jeg kan tjene Gud gjennom skriving. Det er egentlig fantastisk hvordan Gud ordner det til slik at vi kan utvikle og bruke de gaver og det kall han gir. Hadde ikke jeg vært syk, hadde jeg aldri skrevet slik jeg gjør…

   Med ønske om en god og velsignet helg. 🙂

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s