De fem Solas fra reformasjonen

Reformasjonen bragte med seg mye godt, og de fem prinsipper som fremkom som gjensvar på den katolske kirkens bortgang fra bibelske prinsipper, er fortsatt gode rettesnorer for hvordan vi bør leve og tenke i forhold til Gud, frelse og Bibel i dag også. Du har kanskje hørt om de fem Solas? De to første får litt mer utdypende forklaring enn de tre siste.

1. Sola Scriptura (Skriften alene)
Guds ord alene er autoriteten til å fastsette doktriner/læresetninger.

Dette står i sterk kontrast til i dag hvor mange fremtredende forkynnere hevder de har fått syner eller visjoner fra Gud som ikke kan bekreftes i Guds ord, men de redder seg «pent» unna med å si; Du vil ikke finne det i Bibelen, men ta det med ro, Jesus sa det til meg. Dette ville tidligere automatisk bli avfeid både som falsk lære og vranglære, i dag blir endel av disse «ulvene» omfavnet og fremstilt som prakteksemplarer og forbilder av mange innen kristenheten…

2. Solus Christus (Kristus alene)
Jesus har alene gjort det som er nødvendig for frelsen.
Dette kom med som et punkt da den katolske kirke hadde beveget seg bort fra at det var i Kristus alene frelsen var,  de hadde innført egne tradisjoner og regler som i mange tilfeller ble holdt høyere enn Jesu soningsverk. Hva vi gjør for kirken, hva vi gir til kirken, lovgjerninger og annet kan ikke frelse oss eller bidra til en «lettere» dom. Vi må heller ikke si en spesiell bønn eller annet «kirkelig» bestemt foran en ordinert prest for å bli frelst, ei kan vi smiske oss til frelse gjennom gode gjerninger og/eller pengegaver til kirken. Kristus alene.

3. Sola Gratia (av nåde alene)
Ingen av oss fortjener annet enn Guds dom. Frelsen er fullt og helt et Guds verk og et nådens verk. Vi kan ikke gjøre oss fortjent, vi har alle syndet, men likevel gir Gud oss den gave det er å bli frelst når vi tar imot Jesus som frelser og herre. Det er alt av nåde, og nåde alene.

4. Sola fide (av tro alene).
Kanskje har du hørt denne ?
Rettferdiggjørelsen er av nåde alene gjennom tro alene og i Kristus alene.
Kun gjennom å tro på Kristi verk og motta nåden Gud gir blir vi frelst. Vi kan ikke gjøre noe som helst selv for å bli kjent rettferdige innfor Gud.

5. Soli Deo Gloria (til Guds ære alene)
Tenk hvor fantastisk at vi er ment å leve liv som er til Guds ære og glede!!! Målet ved frelsen er ikke at Gud skal gjøre masse for meg (vi har allerede fått det største mirakel gjennom frelsen), men at vi skal leve hele våre liv til hans ære!

***
Du finner mye om dette bare ved å søke de 5 solas på nettet. Jeg for min del holder også bl.a. på med ei innholdsrik bok om kirkehistorien (Church History in Plain Language av Bruce L. Shelley). Utrolig mye spennende å ta til seg, og mye nyttig lærdom. En ting som ofte har forundret meg er den motvilje enkelte har til å lese historie, vi trenger det for å forstå hvorfor vi er der vi er i dag, men også for å hente lærdom om hva som var bra og hva som ble feil i tidligere tider. Det som har slått meg er hvor mye av den vranglæren som kirken kjempet mot mellom år 100-300 som er kommet med full fart og trykk inn i dagens kristenhet. Den gang ble det for det meste avvist, i dag er det mange som omfavner det… vi må lære av de som har gått foran oss.

 

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s