God og dårlig dårlig samvittighet

Jeg kjente den dårlige samvittigheten stakk til på formiddagen. Jeg stod og tenkte på bloggene og synes ikke det er greit at jeg ikke orker å skrive fast lenger. Det er dumt for egen del siden jeg er typen som tenker med fingrene, men det var også den dårlige samvittigheten overfor dere som leser som kom.

Jeg hadde dårlig samvittighet for at jeg valgte å ikke skrive, men heller gå ut å gjøre litt hagearbeid. Burde jeg ha det?

Det er enkelt å si nei, men det endrer ikke hva jeg følte så jeg måtte snakke litt til meg selv. «Det er ikke det at du ikke vil, men det har ikke vært mulig pga helsa og omstendighetene de siste par årene. Det har bare ikke vært mulig». Så var det stikket som kom da jeg valgte hagearbeid framfor blogging. Den måtte også snakkes på plass. Med varme i været tåler kroppen litt mer aktivitet og det er faktisk ting som må gjøres ute også. Så jeg gikk ut, med god samvittighet.

Hva jeg har beskrevet er hva jeg kaller en dårlig dårlig samvittighet. Dette fordi den ikke har en «god og gyldig» grunn for å være der. Jeg har den pga egne krav til meg selv og fordi jeg bryr meg om andre. Men den var der selv om jeg ikke hadde tråkket feil… Og dette kjenner noen av oss på oftere enn andre, og det tynger en sjel som ofte allerede er sliten og slites mellom mange og mye.

Det er en god dårlig samvittighet også, den som forteller at vi har gjort feil og som vil ha oss til å rette opp i gale ord og handlinger. Denne er gull verdt og bør lyttes til. Som kristne vil vi oppleve at Den hellige ånd viser oss at ting eller ord var feil og gale, og vi blir manet til å erkjenne synd og feil og søke tilgivelse og gjenopprettelse. Vi må ikke overhøre denne samvittighet da den er en viktig del av helliggjørelsen. Gud viser oss at det er ting som ikke behager ham, og vi bør gi ham rett p søke både tilgivelse og hjelp til forandring.

Vi må lære oss å skille hva som er nyttig og nedtrykkende dårlig samvittighet. Den gode, som viser oss reelle feil og får oss til å lengte etter tilgivelse, forsoning og hjelp, skal vi verne om og behandle med ærlighet og ydmykhet. Den dårlige, som har sin rot i feile vurderinger eller forventninger, må vi ta avstand fra. Den vil trykke oss ned og ikke hjelpe oss til å vokse verken som menneske eller i troen, slik den gode dårlige samvittigheten faktisk gjør.

Har du tenkt over at endel av den dårlige samvittigheten du kjenner på ikke er god for deg? Den er enkelte ganger et redskap i den ondes hånd for å gjøre deg mer nedtrykt og motløs, og ikke til vekst og modning slik den gode dårlige samvittigheten er.

En tanke om “God og dårlig dårlig samvittighet

  1. En viktig påminnelse, kjenner meg igjen, det gjør nok de andre leserne dine også. Takk for påminnelsen, tar den med meg videre. Kos deg ute i hagen og i solskinnet når du kan ❤ klemmer, Pam på heia

    Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s