Et lite gjensyn #5

DRØMMEREN, PRATMAKEREN OG GJØREREN

Herren svarte:  «Hvem er da den tro og kloke forvalteren som herren vil sette over tjenestefolket sitt for å gi dem mat i rett tid?Lykkelig er den tjeneren som herren finner i arbeid med dette når han kommer tilbake! (Luk. 12:42-43)

En mann har tre sønner som alle får den samme oppgaven. Faren forteller at han skal ut på en reise og vil at de tre guttene skal forvalte en lik sum penger mens han er borte. Hvordan de skal bruke ressursene, har faren beskrevet i et lite hefte. Heftet er i en lukket konvoutt og de får ikke lov å åpne denne før ett døgn etter faren er reist.

Dagen etter faren er reist samles de tre guttene rundt bordet og snakker om den store ære de har fått, tenk at faren har slik en tillit til dem, tenk at de skal forvalte 5 millioner hver! De smiler og klapper hverandre på skuldra når de går. Dette skal de klare!

Eldsten er litt av en drømmer og der han sitter i huset sitt på kvelden med konvolutten i hånd, drømmer han om alt han kan gjøre med pengene. Om hus og bil, om reise og organisasjon, om hvordan han kan gjøre noe stort. Men oppslukt som han er, glemmer han helt å åpne konvolutten. Den forblir uåpnet etter som dagene går, men drømmene og idèene de får bein å gå på etter som han forteller venner og bekjente om hva han kunne tenke seg.

Den mellomste gutten har alltid vært god til å snakke for seg og det blir mye prat denne gangen også. Han har åpnet konvolutten og kikket fort over sidene, ordene hus, garasje og hage husker han, men ikke s mye mer. Men prate, det kan han. Han forteller både brødre og venner om hvor fint og flott huset skal bli, om den vakkert utformede hagen, om alle de utsøkte detaljene og mye annet. Praten strømmer på etter som tankene får ord på seg.

Den yngste sønnen kommer hjem og setter seg ved bordet. Han ser med en smule ærefrykt på konvolutten og trekker pusten før han åpner den. Han leser sakte gjennom ordene fra faren, ikke bare en, men tre ganger. Så setter han seg ned og skriver tanker ned, han søker opp mulige hjelperes navn og han lager en tidsplan. Dagen etter er arkitekt på plass og en byggmester som skal ha overoppsyn. Det hele går sakte men sikkert framover, og etter et par uker er de klare til reise veggene. Brødrene står og kritiserer og snakker om hvor mye større og flottere det de skal bygge vil bli, men minstegutt overhører dem og styrer arbeidet videre med kyndig hånd.

Plutselig en dag står faren der, ingen av guttene ventet ham da de trodde de hadde mer tid til å gjøre hva de var satt til. Men uansett hva de hadde gjort og tenkt, der var faren. Den eldste hadde drømmer å presentere for faren, den mellomste en haug av prat og planer, mens den yngste tok faren med rundt i de forskjellige rommene og fortalte hva som gjenstod og hvordan det ville bli. Han viste også fram tegningene, tidsplanen og oversiktsbudsjettet.

Hvem tror du faren er mest fornøyd med? Drømmeren, pratmakeren eller gjøreren? Hvem er du av disse?

Jesus kommer snart igjen for å hente alle sine.
Er du en trofast forvalter og tjener over det kall og de ressurser Gud har gitt deg?

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s