Hva er Jesus verdt for oss?

Jeg satt og heklet på et sengeteppe som er en bursdagsgave og plutselig kommer jeg på hendelsen når Jesus ble salvet i Betania. Jeg holder på med gjentatte lesninger av Johannesevangeliet, sammen med lesning av annen litteratur om samme bok, så det var beskrivelsen i Johannes 12 jeg først tenkte på. Men så kommer tanken om hva noen av de andre evangeliene beskriver opp og jeg kjenner en sorg kommer ned og legger seg over hjertet. Markus 12,4 sier at noen av dem som var der ble forarget over den sløsingen med salve som Maria utviste og mente det hadde vært bedre å selge salven og gi pengene til de fattige. Det samme leser vi i Matt.26,8-9, men der står det at disiplene ble forarget.

Vi er helt opp mot påske og Jesus, som trofast har utført den gjerning Far sendte ham for å gjøre, som har åpenbart Gud for disiplene og som har elsket dem og bevart dem hele veien, vet at hans time er nær. Jesus forstår at Maria salver ham for hans gravferd, men dette har ikke disiplene verken innsikt til å se eller forstå. Det er greit nok at de ikke forstår at det er en gravferdssalvelse, men hva som er mer oppsiktsvekkende er at de uttrykker at det er sløsing. De har sett Guds herlighet i Jesus, både gjennom hans ord og gjennom hans gjerninger, de vet Han er sendt av Gud og at han er Messias, og her uttrykker de at det er sløsing å overdådig salve Mesteren. Jesus er ikke verdt den ekstravagante behandling og tilbedelse som Maria øser ut over ham.

Hvor mye må ikke det ha såret Jesus? At de han elsket så på ham som uverdig til å motta en slik behandling? Hvor mye må det ikke ha såret ham at de han hadde bevart i Faderens navn heller vil gi mat til noen fattige enn å sammen med Maria ære Ham som Gud… Maria visste at Jesus var verdig slik en overdådig behandling, og jeg tror det var både et knust hjerte og en oppløftet ånd i henne. Knust i egen synd, men oppløftet på grunn av den nåde hun hadde blitt møtt og omsluttet med. Hun visste at Jesus var den lovede Messias og hun æret ham som det.

Hva sorg må min Jesus ha kjent på den gang? Og nå i dag når heller ikke jeg klarer å elske ham slik han er verdig til å elskes? Det er en av de ting som gir meg sorg og frustrasjon, jeg klarer ikke elske Jesus slik jeg burde, slik jeg ønsker… Jeg sier han er verdt alt for meg, men hvor mye gir jeg ham?

Jeg snakker ikke om de penger vi gir for å utbre Guds rike eller de timer vi bruker på å delta i aktiviteter med kristent preg, jeg snakker om å leve et liv til Guds ære som avspeiler at Jesus er mitt alt alltid, og ikke bare innimellom. Hva gir jeg av min tid til å høre hva han vil si meg i sitt ord? Hvor ivrig er jeg til å lære ham bedre å kjenne gjennom den åpenbaring av Jesu person og verk som vi har i Bibelen? Hva gir jeg av min tid for å tilbe ham og komme fram for ham i bønn? Er jeg opptatt av de ting som vil ære ham? Jesus sa at Far blir æret gjennom at vi bærer mye frukt (Joh.15,8) og gjennom alt Jesus gjorde var det å ære Faderen som hadde forrang. Frukt er ikke hvor mange vi bringer til frelse eller hvor mye flokken vi har ansvar for øker, det er de karakteregenskaper som utvikles og styrkes i vårt indre. Paulus skriver om dem som lysets frukt (Ef.5,9), rettferdighets frukt (Fil.1,11) og Åndens frukt (Gal.5,22). Når vårt indre formes til å i større og større grad likne Jesu personlighet, så ærer vi Far. Lydighet er også et aspekt av dette; Hvor villige er vi til å adlyde de påbud Guds Ord har til oss er en refleksjon av vår kjærlighet til Jesus.

Flere punkter kunne selvsagt vært nevnt, men spørsmålet jeg stiller deg er det samme jeg har stilt meg selv: Hvor mye er Jesus egentlig verdt for meg? og hvordan gjenspeiler min hverdag den kjærlighet jeg sier jeg har?

På et av kjøkkenskapene våre henger en lapp som sier at ei uke har 10 080 timer og av dem er et visst antall satt av til plikter. Hvor mange av de minuttene bruker jeg- og du- på å vokse i kunnskap og kjennskap til Herren og til å pleie vårt fellesskap med ham og med den åndelige familie han har gitt oss?

3 tanker om “Hva er Jesus verdt for oss?

 1. Takk 🌹 for betimelige og ransakende ord.
  Skal vi kunne elske Jesus slik vi «bør», kan det KUN skje ved at vi får ta imot Hans Nåde og Kjærlighet slik at Han som ER kjærlighet får råde grunnen ALENE (at Han er NOK, uten noe tillegg) og VÆRE HERRE (bestemme) i vårt daglige liv.
  I tillegg trenger vi i langt større grad å forstå HVA vi er frelst/kjøpt fri fra!
  For å meditere over dette, tenker jeg ofte på Jesu lignelse om den ubarmhjertige tjeneren (Matt 18:23-35).
  Selv om han innrømmet skyld, forsto han egentlig IKKE dybden i sin skyld og var dermed heller ikke istand til å ta imot den fulle og hele tilgivelsen som ville satt han istand til å tilgi.
  Forsoningens Evangelium er herlig og radikalt, men hvis vi ikke hører om vår synd og skyld (forstår skyldbrevet vårt) får budskapet liten eller ingen konsekvens for vårt daglige forhold til verken Jesus eller vår neste.
  Det blir fort bare en fin andakt uten kraft!

  Liker

  • Broder,
   det er vel bare ett par dager siden jeg hørte noen ord om akkurat den ubarmhjertige tjener, vi er ofte alt for like… Vi har fått en skatt som overgår all jordisk rikdom, og likevel kan vi ikke tilgi hva mennesker gjør mot oss… Vi er uendelig rikt velsignet, og alt på grunn av Jesus. Intet i oss eller av oss er grunn for hva vi har, kun Jesus. Det er lett å tenke at det er syndere som trenger Jesus, men ogsåvi som er frelste syndere trenger det samme; Jesus og en større forståelse og et klarere bilde av hans person og verk. Når vi ser Hans hellighet og godhet, vokser ikke bare vår takknemlighet mot ham og ønsket om å være lydig mot hans ord, men også forståelsen av hvor ille stilt det har vært med oss. Vi trenger forkynnelse om synd, ikke bare nåde- nåden skinner klarest mot syndens grelle og mørke bakteppe.
   Guds fred og takk for en tankevekker av en kommentar som både ydmyker og bringer pris og takk til vår Herre og Mester!!!

   Liker

   • Amen og Amen!

    Denne sangen/bønnen kom opp i mine tanker og jeg deler den gjerne:
    «O JESUS, ÅPNE du MITT ØYE
    Så jeg kan SE hvor RIK jeg ER!
    Jeg HAR en Fader i det høye
    Som faderomhu FOR MEG bær
    Som faderomhu FOR MEG bær.

    Jeg HAR en talsmann TRO i nøden,
    En trøster og en hjelper god.
    Jeg HAR et evig liv i døden
    En EVIG FRED i Jesu blod.
    En EVIG FRED i Jesu blod.

    Jeg HAR et evighetens rike
    Et NÅDERIKE, det er SANT.
    Jeg HAR en krone 👑 uten like,
    En arv som Jesus TIL MEG vant.
    En arv som Jesus TIL MEG vant.

    Ei burde jeg da gå og sørge,
    Jeg ER en MEKTIG KONGES BRUD,
    Skjønt tvil og vantro vil meg spørge
    Hvor er din høyhet og ditt skrud?
    Hvor er din høyhet og ditt skrud?

    O JESUS KRIST, FORØK meg troen,
    Så jeg kan SE min herlighet,
    Og ALDRI ALDRI GLEMME KRONEN
    DU har beredt fra evighet!
    Du har beredt fra evighet!»

    Likt av 1 person

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s