Hva er sant og ekte?

I går kveld kikket jeg gjennom TV-guiden for å se om det var noe av interesse, noe det egentlig ikke var. Det ble til at jeg skiftet til en kanal som skulle vise Robin Hood, fordi jeg ikke kjente igjen den versjonen. Det viste seg å være en veldig grei film, med en fengende historie. Men, det var veldig lite som stemte med den originale Robin Hood historien. Navnene og posisjonene var der, men karakterene var drastisk endret. Det var å ta fra de rike og gi til de fattige, men det ble satt inn i en ny og veldig annerledes drakt. Forholdet mellom involverte karakterer var endret og det var også kommet til nye karakterer og elementer. For de som ikke kjenner den originale Robin Hood og møter denne varianten som første kjennskap, vil de få et forvrengt bilde av både karakterer og historie. De vil ikke ha mulighet til å se dette selv, mens vi som kjenner den originale historie vil med en gang gjenkjenne «det falske og forvrengte».

For å kunne se at noe er falskt trenger vi kjennskap om hva som er ekte. Bare tenk på sedler, du lærer ikke å gjenkjenne falske sedler ved å studere de falske variantene, men ved å nøye studere de ekte slik at du ser når en falsk kommer. Å studere det falske er egentlig en unyttig måte å skille ekte og falskt på, for det falske forandrer utseende, mens det ekte er og blir det samme.

Det er ulike måter å vurdere hva sannhet er, avhengig av hvilken bakgrunn man kommer fra. Du har den greske som baserte sannhet på hva du kunne se og lære av omgivelser, på en måte en intellektuell tilnærming. Du har også den hellenistiske som utviklet seg der sannhet ble knyttet opp til det indre i mennesker og sanser og annet, gnostisismen utviklet seg sterkt i dette miljø og preger også store ‘kristne’ retninger i dag. Og vi er alle påvirket av disse to retninger, men det er viktig at vi lærer hva Guds Ord sier om hva sannhet er. For det er ikke bare intellekt eller følelser og det er ikke noe som kan forandres. Sannhet er ikke noe som forandrer seg etter som historien eller mennesker utvikler seg. Hvis noe er sant, er det det både i vår ungdom, voksen alder og alderdom, hva som var sant for 500 år siden er sant i dag. Ekte sannhet står fast alltid.

Hva jeg satt og tenkte på mens jeg så historien om ‘en annen’ Robin Hood var at mange vil oppfatte dette som den ekte varianten fordi de ikke kjenner originalen, mens de som kjenner originalen vil avsløre det falske med en gang- og slik er det med Jesus og evangeliet også. Jo bedre vi kjenner den ‘ekte’ varianten, jo enklere blir det å avsløre det falske. Det er viktig at vi henter vår forståelse av hvem Jesus er- og hva evangeliet egentlig er- fra den eneste sikre kilde vi har, Guds Ord. Hvis vi ikke bruker tid der, så vil vi lett falle for varianter som ikke er ekte. Ved å ikke lære det ekte å kjenne, gjør vi oss selv mottakelige for å omfavne det falske.

Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten ved meg. (Joh.14,6)
Hellige dem i sannheten, ditt ord er sannhet. (Joh.17,17)

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s