Frelsens 3 faser

Før jeg begynner, hvis noen av dere kjenner til noen gode taler av norske forkynnere/pastorer om dette tema, legg gjerne igjen lenke i kommentarfeltet.

I går kveld begynte jeg å tenke på frelsesverket og at de tre faser det inkluderer. Kanskje er du som jeg var i mange år og tenkte at frelse er en engangsopplevelse? Men hva jeg oppdaget etter hvert er at det er ikke helt slik. Frelsens tre faser kan settes inn i et tidsperspektiv og da kan de gjerne kalles fortid, nåtid og fremtid- men det er noen andre ord vi kjenner bedre: Rettferdiggjørelse, helliggjørelse og herliggjørelse.

Den første, som for de som er Guds barn er fortid, er rettferdiggjørelsen. Det er en juridisk tilstand vi får, ikke noe vi oppnår i egen kraft. Vi blir kjent rettferdige av Gud fordi vi blir ikledd Jesu rettferdighet, og også: Vi blir nye skapninger (2.Kor.5,17). Vi som tidligere var syndens slaver og var på vei mot evig fortapelse, er blitt født på ny og har fått et nytt hjerte som lengter etter å kjenne Gud bedre og leve til Hans ære og pris. Vi er blitt renset av det dyrebare Jesu blod og vi er ikledd rettferdighet (1.Pet.1,18-19, Heb.9,14)- ikke på grunn av noe vi gjorde, men kun på grunn av Jesus.

I yngre år kunne jeg stusse litt over uttrykk som å jobbe på vår frelse med frykt og beven (Fil.2,12), for var ikke frelsen en engangsopplevelse? Men jo bedre man blir kjent med Guds Ord, jo klarere vil man se at også vår helliggjørelse er en del av frelsen. Mens vi i rettferdiggjørelsen ble frikjent, tatt fra mørke til lys og syndens makt ble brutt, vil vi i helliggjørelsen oppleve å frelses fra syndens grep på en annen måte. Vi blir øyeblikkelig fri fra syndens lønn som er døden når vi omvender oss, men resten av den tid vi lever på jord skal vi kjempe mot synd i vår menneskelige natur. Vi er nye skapninger, men samtidig har vi jordiske kropper som trenger å renses fra syndige tanker, følelser og handlinger. Dette krever både innsats og hardt arbeid (Heb.12,4-11), for vi er ansvarlige for å innrette våre liv etter Guds bud og også, å vokse i kjennskap og kunnskap til Gud og Hans vilje gjennom bibel, bønn og brødrefellesskap. Men, selv om vi har et ansvar, så må vi aldri glemme at hvis ikke Den Hellige Ånd kommer oss til hjelp, så vil vi aldri kunne overvinne synden i vårt jordiske legeme. Det å bli fri fra gale tanker, hjerteholdninger og livsstiler er like mye Guds nåde og hjelp som frelsen er. Vi kan ikke i menneskelig kraft overvinne synd, men ved Guds hjelp og nåde kan vi. Helliggjørelse skal følge rettferdiggjørelse, det er ikke mulig å bli født på ny uten av livet forandres. Hvis noen sier at de er frelst, men fortsetter i samme spor som tidligere, er det et tydelig tegn på at de ikke er. Troen oppnås ikke gjennom gjerninger, men den sanne tro fører til gode gjerninger (Jak.2,18 og Ef.2,10).

Mens vi i nåtid kjemper mot synd og streber etter å innrette våre hjerter, tanker og liv etter Guds Ord så kommer det en dag der framme der vi skal bli fri fra all syndens innflytelse. Det foregår i to faser hvor den ene er at vi blir ikledd den nye kropp, herlighetslegemet, og da vil synd ikke ha noe makt eller rom i oss. Det er også en fase der jord og himmel skapes på ny, den falne verden vi kjenner til vil bli borte og alt vil være «bare godt». Det kommer en dag der synd vil være helt borte både i vårt indre og i våre omgivelser. Den dag er synden historie og vi vil med rene hjerter og hender skue Herren slik Han er, og vi vil i evigheters evighet skue Hans herlighet og vokse i beundring og kjennskap til Han og det underbare verk som er utført av Jesus.

Vi vet at alt tjener til det gode for dem som elsker Gud, dem han har kalt etter sin frie vilje. Dem som han på forhånd har vedkjent seg, har han også på forhånd bestemt til å bli formet etter sin Sønns bilde, så han skal være den førstefødte blant mange søsken. Og dem som han på forhånd har bestemt til dette, har han også kalt. Dem som han har kalt, har han også kjent rettferdige, og dem som han har kjent rettferdige, har han også herliggjort.

Rom.8,28-30

Streb etter fred med alle, og etter helliggjørelse, for uten den skal ingen se Herren.

Heb.12,14

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s