Jesaja, hans samtid og Immanuels-profetien

Mange vet at noen av de mest kjente profetiene om den kommende frelser finner vi hos nettopp profeten Jesaja, blant annet hva som kalles «Immanuels-profetien». Hva færre vet er at Jesaja var en mann med høy stilling og var godt kjent, i motsetning til de fleste andre profetene. Jesaja var muligens i familie med kongen, men dette er litt usikkert, men han hadde så høy posisjon at han gikk bortimot fritt inn og ut hos både konge og prester.

Jesaja levde på en tid som minner mye om vår. Menneskene snakket høyt og pent om Gud, men deres hjerter var langt borte fra ham. De hadde mistet respekten for Gud og de hadde liten eller ingen forståelse for at han var hellig, opphøyet og den rettmessige eier og herre av hele universet og alt i det. Menneskene da ville ha alle velsignelsene og rettighetene, men de ville ikke ha plikter og formaninger. De ville bestemme selv og være sine egne herrer. Er det ikke slik i dag også?

Nettopp disse tingene gir Gud Jesaja beskjed om å dele overfor lederskap og folk. Vi kan dele hans budskap inn i tre hoveddeler:

  1. Fortelle om folkets virkelige tilstand, at de hadde harde hjerter som var vendt bort fra Gud og manglet gudsfrykt.
  2. Fortelle at hvis de ikke vil omvende seg og vende helhjertet tilbake til å følge Herren, vil det komme harde tider.
  3. Gud vil nåde, barmhjertighet og gjenopprettelse, derfor vil det etter den harde tiden komme en tid av fornyelse og gjenopprettelse.

Gud vil ikke straffe folket, verken da eller nå, men forsetter de å følge egne veier, lyster og hjerter, vil Gud måtte gripe inn. Ikke fordi han liker å straffe, men fordi han er hellig og rettferdig og må avsi en rettferdig dom, frafall vil alltid føre konsekvenser med seg. Men, når disse tingene må komme, så er Guds ønske og håp at menneskene skal «våkne og ta til fornuft» og vende tilbake til ham og søke tilgivelse og nåde. Herren er rede til å tilgi, men kun hvis omvendelsen er helhjerta og med ekte anger.

Jeg skrev at Jesaja gav hva som blir kalt Immanuels-profetien. Immanuel betyr «Gud med oss» og den forteller at en gang vil en jomfru føde en sønn som skal bli til frelser for menneskene. Jesaja forteller også mye annet om denne frelseren, blant annet hvilken slekt han skal komme fra, at han skal regjere med rettferd og at han skal bringe fred til menneskene og landet. Men vi avslutter her for denne gang med noen av de mest kjente versene fra Jesaja om den lovede frelseren:

For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skulder. Han har fått navnet Underfull rådgiver, Veldig Gud, Evig far, Fredsfyrste. (Jes. 9:6)

2 tanker om “Jesaja, hans samtid og Immanuels-profetien

  1. En meget god introduksjon til Jesaja-boken, skrevet av en like god Bibellærer! Og så avslutter du med profetien som går rett inn juleevangeliet!

    Ønsker deg og alle lesere en velsignet god dag!

    Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s