Reist opp for å tjene

Jesus kom hjem til Peter og så at svigermoren hans lå til sengs med feber. Han rørte ved hånden hennes, og feberen slapp henne. Hun sto opp og stelte for ham. (Matt. 8:14-15)

Det er litt ulik ordlyd som brukes om den siste linjen i forskjellige oversettelser, det er to som går igjen: 1) Hun stod opp og stelte for ham/laget mat til dem og 2) Hun stod opp og tjente dem. Begge er riktige da det greske ordet som brukes i grunnteksten er diakoneō. Det ligger mange betydninger i ordet, bl.a. å være en tjener, å bli betjent, å betjene andre, å stelle for andre, å se til andres behov og å gi mat og hjelp til fattige for å nevne noen. (for mer om dette ordet se HER, NB er på engelsk). Vi kommer til å bruke ordlyden «å tjene» videre, den er ikke brukt i den nyeste norske oversettelsen (som er over), men brukes bl.a. i norsk King James.

Jeg har blitt hengende fast ved enkelte momenter i denne korte historien i ett par dager nå, og jeg vil gjerne dele kort om det med dere. Jesus kommer på besøk til et hus der en syk dame ligger. Han overser henne ikke, men han går med en gang bort til henne. Han tar henne i hånden, taler til feberen og reiser henne opp (litt ulik fremstilling i de forskjellige evangeliene). Hun begynner å tjene Jesus.

Første poenget er at Jesus ser henne og han handler. Jesus overser ikke vår smerte, våre plager og våre bekymringer. Han kommer til oss for å hjelpe oss.

Men Jesus hørte det og sa: «Det er ikke de friske som trenger lege, men de syke. Gå og lær hva dette betyr: Det er barmhjertighet jeg vil ha, ikke offer. Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige, men syndere.» (Matt. 9:12-13)

Det andre er at Jesus rører ved henne. Han holder seg ikke på avstand, men kommer så nær at han fysisk tar på henne. Det å bli rørt ved av andre er viktig og vi vet hvor godt det gjør når vi er sårbare, syke og slitne.  Samtidig kan vi dra en annen parallell til livet som troende, vi trenger at Jesus rører ved våre hjerter, at han leger vårt sønderknuste hjerte, at han frir oss fra bekymringer og plager, at han puster sitt liv inn i oss.

Jeg gir dere et nytt hjerte, og en ny ånd gir jeg inni dere. Jeg tar steinhjertet ut av kroppen deres og gir dere et kjøtthjerte i stedet. Jeg gir min Ånd i dere og gjør at dere følger forskriftene mine, holder lovene mine og lever etter dem. (Esek. 36:26-27)

Det tredje er at han holder henne i hånden, taler til feberen og reiser henne opp. Vi trenger å høre fra Gud i himmelen, vi trenger ord talt inn i vår situasjon som bryter lenkene som holder oss nede.

Da ropte de til Herren i sin nød, og han berget dem ut av trengslene. Han sendte sitt ord og helbredet dem og fridde dem fra graven. De skal prise Herren for hans miskunn, for hans undergjerninger mot mennesket. (Sal. 107:19-21)

Den fjerde har jeg smilt litt over, jeg tror ikke at Peter sin svigermor satte seg til motverge, men heller at hun gjorde som Jesus ledet henne til. Jeg har sett for meg at hvis hun hadde protestert så hadde hun kanskje spent beina mot sengekanten og prøvd så godt hun kunne for å dra hånden sin til seg igjen. At dette her var hun ikke interessert i og dette hadde hun ikke troa på. Men vet du… selv om jeg humrer for meg selv over dette ligger det et dypt alvor i det, for det er ofte slik jeg handler… I stede for å bare gjøre som Jesus leder meg til, så protesterer jeg og prøver å holde igjen… Lydighet. Overgivelse. Tillit.

Lær meg å gjøre din vilje, for du er min Gud! La din gode Ånd lede meg på jevn grunn. (Sal. 143:10)

Det femte poenget er at hun stod opp og tjente dem. Hun begynte å gjøre hva hun kunne for å dekke Jesus og de andre sine behov. Som jeg sa, flere oversettelser sier at hun stelte mat til dem.

Peter sin svigermor fikk en berøring av Jesus, hun fikk ord talt som brøt lenker, hun ble reist opp og begynte å tjene. Og nettopp dette er noe vi også er kalt til. Jesus har ikke hjulpet oss bare fordi vi skal føle på en smule lykke og for at vi skal ha det komfortabelt og godt, han har reist oss opp for at vi igjen skal gå og tjene andre. I den kraft Jesus gir så skal vi hjelpe andre.

Han trøster oss i all vår nød, så vi skal kunne trøste dem som er i nød, med den trøst vi selv får av Gud. (2. Kor. 1:4)

Helbred syke, vekk opp døde, gjør spedalske rene og driv ut onde ånder! Gi som gave det dere fikk som gave. (Matt. 10:8)

4 tanker om “Reist opp for å tjene

  • den ble det! Fikk bl.a. en spesiell episode der jeg bare måtte takke Gud for hjelp etterpå.

   Minsten hadde for andre gang på to-tre uker ødelagt gira på sykkelen. Første reparasjon var på nesten 600 og jeg så for meg lignende denne gangen også da hele girskifteren var trøkket nesten inn i hjulet. Da vi kom i butikken var det ett par ting som skjedde slik at han som skulle se på sykkelen senere gjorde det med en gang pga et spørsmål jeg stilte den som egentlig hjalp oss, det hele endte med full reparasjon der og da og vi slapp å betale. Minsten glad og mor takknemlig. Gud er vår forsørger og hjelper.

   Liker

 1. Tusen takk for en herlig andakt og alle de tankene du knyttet til dette verset om Peters svigermor. Jeg har alltid vært så glad i dette verset, ikke minst med tanke på alt som skulle skje videre med den familien!

  Liker

  • Helt ærlig, dette er faktisk vers jeg aldri har tenkt særlig over, jeg har mer merket meg hva som kom videre… Men det er utrolig hva Guds Ånd kan vise oss i noen få ord. Minner meg om rikdommen i Ordet og viktigheten av å be om åpenbaring. Det er så viktig å roe sjelen og tankene så vi kan høre hva Ånden sier oss, han er tross alt den beste lærer vi har! Og ikke bare får vi lære, men når vi får åpenbart ord som dette, så følger det også med kraft til å leve det ut. Takk Gud for Hans store nåde og godhet mot oss!

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s