Bringer du lys eller mørke til ditt hjem?

Jeg har merket de siste ukene at det skal mye mindre til før jeg blir irritert og hever stemmen. Spesielt den ene av guttene reagerer negativt på dette. Han er typen som trenger utrolig mye skryt og oppmerksomhet, samtidig så stikker feile ord og handlinger hardt og dypt i ham. Og der har jeg uten vilje havnet litt flere ganger enn ønskelig i det siste. Ikke det at jeg har skreket og kjeftet, jeg har med irritert stemme gikk beskjed om at nå er det nok med det tullet eller lignende. De gangene han vet det er berettiget reagerer han ikke særlig, men når han føler det er urettferdig så kan jeg se på hele ham at det er vondt eller sårt.

Hvor lett det er å unnskylde det hele med at det er jo forståelig at jeg ikke tåler så mye nå når jeg er dårlig, eller bortforklare min irritasjon med at guttungen reagerte i vel overkant selv om jeg vet at han er overfølsom for enkelte typer humør og utbrudd (som er forståelig utfra hva han tidligere har opplevd). Det er lett å fraskrive seg ansvaret for egne reaksjoner, og dessverre, mange ganger har vi utviklet dårlige mønstre og merker det ikke selv en gang.

Hvis du står ved kjøleskapet og leter fram noe mat og så ramler plutselig en bolle ut og treffer tilfeldigvis midt i blinken på tåa, er det da greit å skrike til og hyle ut sin irritasjon og smerte?

Når det er noe som plager deg, er det da greit å gå rundt å sutre om det og legge en demper på humøret til alle i huset?

Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen! (Matt. 5:14-16)

Vi er verdens lys sier Jesus her, og jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke alltid kobler dette opp mot mine følelser og reaksjonsmønstre. At det har med mine ord og handlinger å gjøre tar jeg som selvsagt, men hvordan er det en sammenheng til mine reaksjonene? Størstedelen av min verden er i eget hjem, det er her jeg tilbringer mest tid og det er også mine nærmeste som får oppleve «mest av meg». Både hvordan jeg lever, handler, snakker og reagerer reflekterer om jeg velger å la lys eller mørke råde i meg på det gitte tidspunkt. Hvis vi velger å reagere med tålmodighet og mildhet så lar vi lyset i oss- Kristus i oss- vinne mer skikkelse, men vi må ikke glemme at lar vi urettmessig harde, sinte, irriterte og sårende reaksjoner/følelser og ord kommer ut av oss, så lar vi djevelen styre. Når vi ikke lar lyset skinne, så gir vi mørket rom, det er ikke noe midt i mellom, det er enten-eller.

Og den siste der satte en liten støkk i meg, alvoret gikk enda mer opp for meg enn det har gjort tidligere. Går jeg rundt som en sur og irritert grinebiter kan jeg ikke forvente at andre tror meg når jeg snakker om hvor herlig det er å være frelst, også i dette må det være samsvar mellom liv og lære, mine følelsesmessige utbrudd og reaksjoner skal reflektere det liv og lys jeg har på innsiden.

Selvsagt klarer vi ikke alltid, men vi må ville prøve og vi må ta oppgjør med uvaner og uheldige mønstre som vi har med oss. Dette vil Gud hjelpe oss med, både å vise oss hva som må gå, men han vil også gi oss den kraft, styrke og visdom vi trenger for å klare å forandre oss.

Hva med deg, sprer dine følelsesmessige reaksjoner mest lys eller mørke inn i ditt hjem?

6 tanker om “Bringer du lys eller mørke til ditt hjem?

  • Er litt godt å merke at det er andre enn meg også som trenger slike påminnelser 🙂

   Du, jeg har forresten ikke den appen du spurte om for noen uker siden, har kikket på den og den virker bra, men jeg har ikke hode til å gjøre noe med det akkurat nå.

   Må Herren velsigne deg og bevare deg, må hans forsørgelse dekke alle dine behov og hans fred og glede fylle hjertet. Kjempeklem

   Liker

 1. Ja er det ikke hjemme vi kan slappe mest av da, det er på en måte et fristed. Faren er nok at vi slipper oss for langt ned tenker jeg, eller det gjelder i vertfall meg. Jeg har hengt opp en lapp over skrivepulten min;
  «Bare noen ville svinge en svøpe over mine tanker og sende visdommens tukt i mitt hjerte».

  Det er så lett å tenke dumme tanker over bagateller, spesielt hjemme, mange ganger kommer det noen dumme ord over totalt uvesentlige ting. Men det er vel menneskelig. Kjærligheten er sterk, jeg tror den vinner. Når vi vil våre kjære det beste er det nok det som lyser sterkest. Selv om vi snubler av og til.

  Ønsker alle en god dag med gode tanker!

  Liker

  • Jeg tror vi synker litt for mye sammen hjemme ja… vi tillater ting av oss selv der som vi aldri i verden ville gjort blant andre mennesker… har sagt til mine noen ganger at hvis det er de menneskene vi elsker mest, burde vi behandle dem enda penere og med mer respekt- og ikke motsatt. Ikke enkelt det der, vi trenger virkelig Guds hjelp!

   Vi skal ikke gå rundt som stive dokker, men vi må ikke glemme at det er i våre relasjoner til andre at Gud virker mest, både gjennom oss for å na andre, men også i oss for å likedanne oss. Er vel mot våre nærmeste at vi gjør de største feilene, men det er også i de relasjonene vi slipes og formes mest (hvis vi lar Gud komme til i dem)

   Velsigna god helg til deg broder Stein!

   Liker

 2. Det er vel de færreste som ikke kjente seg igjen i noe her… 😉
  Samtidig er det en noen nyanser mellom et følelsesstyrt utrop i en situasjon og en generell negativ holdning, surmuling og grinebiting. Men å være bevisst dette og virkelig ønske å ta kontroll over både temperament og adferd er å velge det gode! Og noen sukk til Herren straks man ser en potensiell situasjon er heller ikke så dumt… 😉

  Ønsker deg og dine en velsignet gid dag!

  Liker

  • Jeg tror at for enkelte er det ikke bare tidvise utbrudd, men heller et mønster av å utbrodere hva som ikke er helt greit i store åndedrag, fakter og ord. Så tror jeg at selv om vi ikke er slik til vanlig, så er det viktig å tenke over hvordan vi reagerer i oressede/plutselige situasjoner. Jeg har perioder der jeg mye grundigere må se på meg selv og finne ut hvorfor reagerte jeg slik og hva kan jeg gjøre annerledes neste gang… og med noen inderlig store sukk om hjelp til Gud! Som du sier, velge godt gjennom å ønske og jobbe for en endring i oss selv.

   Måtte smile litt da jeg hentet fram bibelversene i går, fikk bare en kort kikk på dagens tekst som var: I dag har jeg lagt fram for dere livet og døden, velg da…

   Velsigna god helg til deg og dine broder Ingar!

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s