Å grunne på Guds Ord

Vi kommer aldri unna viktigheten av å lese Guds ord. Det er noe vi alle trenger. Men hva vi ofte ikke snakker om er viktigheten av å grunne på Guds Ord. Dette er om mulig enda viktigere. Vi kan lese side opp og side ned uten at det får den særlig store virkningen på oss, vi leser ordene men ordene blir ikke til liv for oss. Og her kommer viktigheten av å grunne på ordet inn. For at Guds ord skal bli levende og virksomt i oss, må vi gi oss selv tid til å tenke på det mens vi spør Gud om å åpenbare ordet for oss.

Gjør godt mot din tjener, jeg vil leve og ta vare på dine ord. Åpne øynene mine så jeg kan se det underfulle i din lov (Sal. 119:17-18)

Å meditere på Guds ord høres for mange ut som noe veldig farlig noe og noe man skal holde seg unna, vi skal da ikke blande inn annen religiøs aktivitet i vårt kristenliv? Men det er ikke det det dreier seg om, det dreier seg om å gi seg selv tid til å forstå mer av hva vi leser og se mer av hvilken betydning det har for vårt liv. Om vi bruker ordet meditere, tenke grundig over eller grunne på, har liten betydning, det viktigste er at vi gjør det.

Jeg gjemmer ditt ord i hjertet så jeg ikke skal synde mot deg (Sal. 119:11)

Hvis vi kun leser for å ha lest og så lukker Bibelen og fortsetter med våre daglige gjøremål, vil ikke ordet få mulighet til å vokse i vårt indre, spre lys, gi visdom og det vil ikke kunne knyttes sammen med vår tro slik at det blir livgivende for vårt indre og virkekraftig i og gjennom våre liv. Som alle typer frø trenger også Guds ord riktige og gode vekstforhold i vårt indre menneske for at det skal kunne hjelpe oss å vokse og bli sterkere. Her er noen hjelpespørsmål vi kan bruke for å utforske mer av dybden og bredden i ordene vi leser.

Dine lovbud viser meg vei, de gir like stor glede som all rikdom. Jeg vil grunne på dine påbud, feste blikket på dine stier. Jeg fryder meg over dine forskrifter, jeg glemmer ikke ditt ord (Sal. 119:14-16)

Hva lærer det enkelte vers eller avsnitt til meg om Gud og hvordan Gud gjør ting? Hva sier det meg om meg selv og min plass i denne verden? Sier det noe om andre mennesker og hvordan jeg skal/ikke skal forholde meg til dem? Er det ting jeg skal holde meg unna eller legge meg ekstra i selen for å gjøre?

Legg gjerne igjen spørsmål som du finner hjelpsomme i kommentarfeltet.
Ønsker alle ei velsigna og god uke.

4 tanker om “Å grunne på Guds Ord

 1. Å grunne på Guds Ord setter jeg umiddelbart i forbindelse med «å spise av ordet». Jfr. Jesu referanse til 5. Mosebok da han ble fristet av djevelen: «mennesket lever ikke av brød alene men av hvert ord som kommer ut av Guds munn».

  For en gjenfødt kristen skulle det være en selvfølge at man hungrer etter Guds Ord, men det finnes nok av grunner til at man ikke «spiser» regelmessig eller skikkelig. Mangel på tid er en av årsakene, manglende ro i sjel og sinn en annen. Jeg har vært en kristen lenge og har nok ikke alltid vært like hungrig etter å lese og grunne på Guds Ord. Jeg er bare sånn passelig teologisk interessert, og jeg er ikke bibellærer, men i det siste har Guds Ord blitt så mye mer aktuelt for meg enn tidligere!

  Du har noen fine referanser til tidligere innlegg her, spesielt «Ånden og Ordet». Alt henger sammen med alt i Guds rike, men noen ganger trenger vi hjelp til å se det! 🙂

  Ha en fortsatt velsignet god dag!

  Liker

  • vi må nok takke wordpress for at relaterte innlegg ble så passende denne gangen 😉 det er de som styrer den saken etter egne oppskrifter (antar det dreier seg om bruken av mange like ord ol)

   jeg har alltid vært glad i å lese, og selv om jeg savner tiden der jeg var gjennom bibelen noen ganger hvert år, så ser jeg også verdien i hva jeg erfarer nå når jeg bare kan lese litt. Jeg er nok mer enn gjennomsnittet teologisk interessert (men har ingen utdanning i den retning), men jeg er enda mer interessert i å bli kjent med Gud og hans tanker og veier gjennom hans ord. Utdanning er bra, men ikke nødvendig for å bli opplært i ordet, vi har bibellærere og enda viktigere, vi har Den Hellige Ånd som åpenbarer ordet for oss.

   Sa til en av brødrene mine en gang at noen ganger må vi lese to timer før et vers taler til oss, andre ganger snakker Gud med oss i to timer utfra et enkelt vers. Det siste opplevde jeg i går da jeg i løpet av en ettermiddag kun kom gjennom 2/3 av et vers 🙂

   Jeg mener det er viktig at vi både leser mye og tenker mye (mens vi søker Gud vel og merke)- kanskje skulle mengdelesing gjøres unna en gang i løpet av dagen og så har man et avsnitt eller vers som man bruker over flere dager og som leses mange ganger og grunnes over? Tror begge deler er viktig, for vi trenger å se både de store sammenhenger og vi trenger å se dybden og bredden.

   Velsigna god uke til deg!

   Liker

   • Jeg er veldig enig i alt du svarer i kommentaren, og du har et par viktige presiseringer: Å søke Gud samtidig som man leser, å tillate DHÅ’ s åpenbaring av Ordet!

    Jeg har dessverre vært med på litt for mange bibelgrupper som har innrettet seg teoretisk og intellektuelt til Skriften (apologetikk) i stedet for ydmykt søke DHÅ’s åpenbaring. Da kan man lett havne i troskrise i stedet for at «ordet smelter sammen med troen i hjertet». Bibelkunnskap er flott, men det er ordet som fester seg i hjertet som gir liv!

    Igjen tusen takk for alt du bringer, Cecilie. Jeg opplever det som mat for sjel og sinn!

    Liker

    • Jeg har også vært borti for mye intellektuell forkynnelse av ordet og jeg har mange ganger over årene savnet en hjertenær og praktisk tilnærming til ordet. Må egentlig flire litt av det, for i meg selv har jeg tilbøyeligheten (sågar svært sterkt) til å intellektualisere og overåndeliggjøre saker og ting. Men jeg har opplevd over årene hvordan hungeren etter mer forkynnelse som viser meg veien å gå til å leve ut Guds ord og i hva Guds ord sier (næringsrik forkynnelse som skaper vekst og forandring)- å hvor jeg savner å høre ord fra de som har gått veien foran meg og som kan hjelpe meg å rydde bort noe kratt og buskas … og bringe ord til styrke og håp.

     Vet du, jeg setter umåtelig pris på slike samtaler som dette!!!
     Å kunne snakke om noe jeg brenner for med en annen troende som også brenner for det er til oppmuntring, glede og utvikling! Vi hjelper hverandre å bevare iveren, styrke håpet, bevare overgivelsen og vi heier hverandre videre. Takk for gode ord og viktige innspill!

     Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s