Det funker dårlig å ta en Ole Brumm

«Ja takk, begge deler» er velkjente ord for mange, og dessverre er det slik mange kristne lever også. Ja takk, litt himmel og litt verden, litt hjelp fra Gud og litt egen styrke, litt helliggjørelse, men ikke så mye at jeg må slutte med alt. Ja takk, begge deler funker rett og slett ganske dårlig hvis vi ønsker et sterkt og virkekraftig kristenliv.

I Markus 11. 27-33 er en episode som kalles Jesu fullmakt. En gjeng ledere kommer til Jesus og stiller spørsmål ved hvem som har gitt han fullmakt til å gjøre hva han gjør. Jesus svarer med å stille dem et spørsmål tilbake: «Johannesdåpen, er den fra himmelen eller mennesker?» De som spør ønsker ikke å gi et svar på dette fordi de uansett hva de sier vil havne i en kinkig situasjon, så de spiller dummere enn de er og svarer at de vet ikke. De vil ikke at Jesus skal stille spørsmål om hvorfor de ikke tror hvis de svarer himmelen, og de frykter for menneskemengden hvis de svarer fra mennesker. Det siste verset viser godt dette og Jesus sin respons

Så svarte de: «Vi vet ikke.» Da sa Jesus til dem: «Så sier heller ikke jeg til dere med hvilken fullmakt jeg gjør dette.» (vers 33)

Det ble plutselig et veldig alvor over disse ordene for meg, og mest sannsynlig henger det sammen med to andre vers jeg rett før hadde stoppet opp for. De er hentet fra stunden rett før Jesus rir inn til Jerusalem på eselfolen. Han sier disiplene skal gå inn til byen og finne en eselfole som står bundet og som intet menneske har sittet på, den skal de løsne og ta med seg. Hvis noen spør dem om hvorfor de gjør dette, skal de bare si: «Herren har bruk for den og han sender den straks tilbake igjen» (Mark. 11.3). Disiplene går avgårde og finner folen, og mens de løsner den så blir de stilt spørsmålet Jesus nevnte. Svaret deres og reaksjonen til de som spurte var hva som fikk meg til å stoppe opp.

De svarte som Jesus hadde sagt, og da fikk de gå. (vers 6)

Så enkelt, de svarte akkurat som Jesus hadde sagt og da fikk de gå. Tenk om vi ble flinkere til å handle mer nøyaktig på de ting Jesus forteller oss? Tror ikke du også at da ville mye gått enklere for seg og ikke krevd så mye slit og annet? Det tror jeg, jeg tror vi gjør lurt å å være mer lydhøre og mer villige til å følge Jesu instrukser nøyaktig.

Og her kommer vi over på at det fungerer dårlig med «ja takk, begge deler». Vi kan ikke velge litt himmel og litt verden, litt Jesu og litt meg. Det er bare ikke slik det fungerer. Hvis Gud sender oss på et oppdrag så forventer han at vi fullfører det som vi ble fortalt. Hvis Jesus har sagt det er noe vi skal gjøre, så ventes det at vi gjør det. Uavhengig av situasjoner og mennesker rundt oss. Vi skal ikke som lederne i teksten over være mest opptatt av å verne om eget navn og rykte, men vi skal være opptatte av å tjene Gud fullt og helt.

La meg bare nevne ett par eksempler helt kort.
Hvis Jesus sier at vi skal gi noen 2tusen kroner og vi gir 1500, er det riktig?
Hvis Jesus sier vi skal tilgi noen som har gjort oss galt, er det da rett av oss å kun gi tilgivelse for deler av det gale?

Alvoret for meg ble liggende i det siste svaret til Jesus, hvis ikke de ville gi et ordentlig svar til ham, så fikk de ikke svar på hvor Jesus hadde sin fullmakt fra. Og det er her jeg tror vi mister mye mange ganger, vi er ustøe i vår vandring og vi er ikke alltid helt lydige, og dermed mister vi endel av hva Jesus har for oss.

Hvis vi lever (bevisst og med overlegg) etter ja takk begge deler kan vi heller ikke forvente at hele himmelens ressurser er på vår side og at vi alltid får den hjelp og støtte vi mener vi har krav på. Vi må stå opp og ta et valg for Jesus som innebærer at vi løfter hans navn opp og lever etter hans ord, uansett hva mennesker rundt oss sier og mener, uansett om det vil sette oss i en vanskelig situasjon, uansett om det vil bli hengende ved vårt navn og rykte. Vi kan ikke bare følge Jesu når «vi føler for det».

Hver den som kjennes ved meg for menneskene, skal også jeg kjennes ved for min Far i himmelen. Men den som fornekter meg for menneskene, skal også jeg fornekte for min Far i himmelen. (Matt. 10:22-23)

2 tanker om “Det funker dårlig å ta en Ole Brumm

 1. Tusen takk for en svært viktig og riktig påminnelse.
  Har nettopp lest disse versene uten selv. Men dette ble en ny og viktig vinkling for meg😀.

  Liker

  • Vi trenger å våge å «ta i» de litt tøffere emnene også, og det ble en ny vinking for meg også dette. Antar at det er en grunn for at jeg fikk det så tydelig, så blir jo litt spennende å se hva tiden fremover bringer…

   Med ønske om alt godt for deg og den herlige familien din. klem

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s