Klarsyn kan smerte

Jeg holder på med tilvenning av nye briller og med en helt ny type glass er det ikke helt enkelt, eller behagelig. Jeg trodde det skulle bli enklere, men det ender raskt med hodeverk, svimmelhet og kvalme. Men en ting er positivt, jeg ser mye bedre de korte stundene jeg har de nye brillene på!

Jeg gikk og tenkte på dette for ett par dager siden og så sammenhengen med at når vi får ny innsikt i ting i Guds Ord så kan det også gjøre vondt. Noen ganger når en ny sannhet åpenbares for oss er det som den puslespillbrikken som får de andre tjue til å ramle på plass. Plutselig er alle bitene satt sammen til en helhet og dette er godt å oppleve. Men det er ikke alltid at det føles bare godt ut å se og forstå nye ting, noen ganger gjør det vondt også.

For ett par uker siden snakket jeg med ei som nevnte nettopp dette. Hun hadde trodd noe i flere år fordi det var det som ble forkynt fra talerstolen der hun gikk, og siden hun trodde det var sannheten så holdt hun den høyt både i eget liv og i forhold til andre mennesker. Det hadde tidvis vært perioder der hun hadde lurt litt på dette, men hun hadde tillit til dem som ledet og forkynte og begravde tvilen som egen manglende innsikt. Så kom hun plutselig over en læreartikkel der dette temaet ble grundig gjennomgått og det demret for henne: Jeg har trodd feil.

Og hun kjente på frustrasjon og sorg. Det er en ting at hun hadde trodd det selv og levd etter det, det var ikke så ille. Hun måtte omvende seg fra det, men den delen plaget henne ikke. Hva som derimot plaget var at hun visste hun hadde holdt dette standpunktet i forhold til andre mennesker også, og det gjorde vondt å innse. Hun ba oppriktig om tilgivelse for dette også, men det var en sorg over å kanskje ha påført andre mennesker byrder som Gud selv ikke hadde gitt.

Det er en god sorg, og det krever åndelig modenhet og innsikt å se at våre feil ikke bare rammer oss selv, men også andre. Jeg vet at hun jeg nevner vil komme igjennom dette styrket, både i troen og i nåden.

Har du opplevd det, at ny innsikt kan gjøre vondt? Kanskje forstod du plutselig mer av hvem Gud er og så dermed mer av hvem du selv er? Kanskje fant du ut at hva du trodde var sant, bare var en kirkes mening og ikke bibelens ord? Kanskje trodde du at du visste rett, så var det feil? Det er ikke alltid godt. Noen ganger skaper det smerte, fortvilelse og frustrasjon for egen del, andre ganger i forhold til søsken i Herren.

Det er hjelp, håp og nåde i dette også! Ikke gi opp, ikke tillat selvfordømmelse, ta det til Jesus. Takk for at Ånden har åpenbart noe nytt for deg, be om tilgivelse der du har tråkket feil og be om hjelp til å leve ut det nye du har sett. Ikke la smerten hindre deg fra å vandre videre i den nye åpenbaringen eller friheten, også i dette er det tilgivelse, nåde og hjelp å få.

Må håpets Gud fylle dere med all glede og fred i troen, så dere kan bli rike på håp ved Den hellige ånds kraft. (Rom. 15:13)

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s