Den usynlige Guds åpenbaring

Tittelen er mye å bite over, og hva betyr den egentlig?  I det siste har jeg bete meg merke i endel av de vers som taler om den usynlige Gud og at Gud og hans verk er fullt synlig for alle å se (Rom.1:19-20). Det er egentlig en merkelig blanding, for hvordan kan det skjulte være åpent for alle til å se?

Gud er ånd og det innebærer også at han er usynlig. (1.Tim.1:17). Vi kan ikke se Gud slik vi kan se ting og mennesker, noe Guds Ord også er tydelig på. Ingen har sett Gud og vi kan heller ikke se ham (1.Tim 6:16). Hadde vi sett ham hadde vi ramlet døde om (2.Mos 33:20). Men det vi kan se er hva han har gjort. Vi kan se resultatet av hans handlinger. Vi ser det i naturen omkring oss, vi hører det når vi lytter til bekkens klukking og hører mektige fossefall, vi ser det i mennesker og vi ser det i mye av det skapte. Skaperverket forteller om Guds storhet og herlighet. (Sal 19.2, Sal 8.2,4). Men selv om vi har et univers og en natur rundt oss som forkynner om storhet, herlighet, makt, glede, kreativitet, godhet og mye annet, betyr ikke det at mennesker ser Han som er bak alt og som også opprettholder og styrer alt. Universet og naturen er for mange en skjult åpenbaring av hvem Gud er. Mange har kjent at underbar ærefrykt griper dem når de ser et nyfødt barns uskyldige renhet eller står ved mektige fjell og fosser, de får følelsen av at noe større står bak, men ser ikke hvem det er.

Det er utrolig at Gud valgte å ta på seg menneskeskikkelse og bli synlig for oss. Da Jesus kom som en liten baby, var det Gud selv som kom inn i verden. Jesus er den usynlige Guds bilde (Kol.1:15). Tenk på alle de mennesker han møtte gjennom sine år på jord? De så på Gud i menneskeskikkelse! Mange har ønsket at de levde da Jesus var på jorden som menneske og at de hadde fått være i nærheten av ham. Da skulle de aldri tvilt på noe som helst! Tenk å se Mesteren inn i øynene og hørt hans røst! Men hvor mange av de som hørte Jesu ord og så de under han gjorde var det som trodde på ham? Et lite fåtall. Selv det at Gud stod rett foran dem og de hørte Gud selv tale gjorde ikke at de trodde på Gud og vendte om fra sin ferd. Jesus stod der og de kunne ta på ham, men hans guddommelige natur var like fullt skjult for dem. Selv når Gud var synlig til stede på jord, så var han «usynlig» for de fleste. De fleste husker det spørsmålet som Jesus stilte til disiplene: Hvem sier folk at jeg er?, og etter at han fikk høre mengdens meninger spurte han: Hvem sier dere at jeg er? Da svarte Peter: Du er Messias, den levende Guds sønn (Matt 16:16). Jesus sier noe nå som forklarer hva jeg skrev over om at Jesu guddommelighet var usynlig for mange, han sier at dette er ikke åpenbart for Peter av kjøtt og blod, men av Far i himmelen (v17).

Vi trenger at Gud blir åpenbart for oss for at vi skal se ham. Er det noe alt jeg har skrevet om over forteller oss, så er det at vi ser ikke Gud med våre fysiske øyne, uansett hvor mye vi skuer hans skaperverk og ser hans undergjerninger. Guds Ånd må åpenbare Kristus og Gud for oss. Like mye som det trengs tro for å oppleve under, trengs det tro for å se at et under er skjedd. Og slik er det i forholdet mellom mennesker og Gud også, vi trenger hjelp for å se ham, og den hjelpen har han gitt oss ved å gi oss av sin Ånd som han rikelig har øst ut over dem som tror på Jesus (Tit.3:6). Jesus sa til disiplene at det var godt for dem at han gikk bort så han kunne sende dem Sannhetens Ånd, og at Den hellige ånd skulle veilede dem til hele sannheten (Joh.16:4-15).

Mye av hva som skjer av godt i våre liv tilegner vi ikke Gud fordi vi ser på det med våre fysiske øyne og vurderer det utfra menneskelige tanker og følelser, men jo mer vi opplever fylden av Guds Ånd, jo mer ser vi hvem Gud er og hvor tilstede han er i våre liv. Den usynlige Guds åpenbaringer blir mer synlige og tydelige for oss og vi ser ham og hans gjerninger klarere.

Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få en Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud å kjenne. Må han gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til, hvor rik og herlig hans arv er for de hellige og hvor overveldende hans kraft er hos oss som tror. (Ef. 1:17-19)

 

 

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s