Å sette Guds ord høyt

Jeg holder på med å høre igjennom en taleserie om 1.Petersbrev. Jeg skal ærlig innrømme at jeg virkelig setter pris på en bibellærer som bruker over 20 søndagskvelder på gjennomgang av et fem kapitler kort brev. Men hva jeg har bete meg merke i og skal nevne her, er den respekten som gis til Guds ord.

Hver tale startet med lesning av hva som skulle gjennomgås den kvelden, og hver gang før teksten leses ber forkynneren forsamlingen reise seg for lesningen av Guds ord. Dette også de ganger bare et halvt eller ett vers ble lest. Etterpå var det ofte noen få setninger som ble sagt før forsamlingen satte seg og det ble bedt bønn til Far om at han måtte hjelpe med å åpenbare sitt ord så det ble forståelig og meningsfylt for de som var tilstede.

Vi vet Guds ord er viktig, men har vi den respekt for det som vi burde? Setter vi Guds ord så høyt som vi bør?

Noen vil påstå at slikt er kun religiøse handlinger som ikke er annet enn tradisjon, at det ikke betyr noe. Om det er sant for enkelte, så sier det noe om deres innstilling til det hele, ikke mer enn det.

Vi lever i et samfunn der respekt for det hellige er nesten utradert og der det å holde helligdagsfreden av mange ses på som noe avleggs. I tillegg har vi beveget oss bort fra det som har med respekt for eldre, for ledere og for mennesker generelt. Vi har hverdagsliggjort så mye at lite behandles med dyptfølt respekt.

Guds ord er ikke hvilke som helst ord. Det er den hellige, allmektige, høyt opphøyde Gud og skapers ord til oss mennesker. Som det ble sagt flere ganger etter opplesningen av dagens tekst i møteserien: Dette er Guds ord ikke bare til de Peter skrev til, men til hver enkelt av oss i dag.

Når vi leser bibelen leser vi Guds ord til oss. Vi vet det, men tenker vi over det alvor det innebærer? Det er ikke en bok hvor vi kan plukke og velge ut hva vi liker og droppe resten, alt er ment å tas med ærefrykt, respekt og alvor. Vi forstår ikke alt, men det betyr ikke at vi kan avvise det. Vi liker kanskje ikke alt, men det betyr ikke at vi kan velge bort. Alt Guds ord er for oss, alt Guds ord skal holdes høyt og leses (og følges) med respekt og ærefrykt.

Guds ord står evig fast og alle Guds løfter har sitt ja og amen i Kristus. Vi kan mene at vi har respekt og ærefrykt for Gud uten å ta hans ord på alvor og med respekt, men dette blir allikevel aldri sant. Har vi respekt for mennesker så tar vi deres ord med alvor, også når vi er uenige. Har vi ærefrykt for Gud, så skal vi også ha dyptfølt respekt for hans ord og holde det høyt i våre liv, hjerter og tanker.

Jeg ser med sorg på den lettvinte behandling av Guds ord som er blant mange i dag, for dette er også et tegn på at de kjenner ikke Gud så veldig godt og at de ikke har dyptfølt ærefrykt for ham.

Gresset tørker bort, blomsten visner, men ordet fra vår Gud står fast for evig. (Jes. 40.8)

3 tanker om “Å sette Guds ord høyt

  1. Min kjære Farmor hadde en regel om at Bibelen alltid skulle ligge øverst i bokstabelen eller i bokhyllen, aldri noen annen bok eller noe annet skulle ligge oppå Bibelen. Dette syntes jeg alltid var så fint og det fikk et lite barn til å se på Guds Ord som noe veldig viktig som skulle respekteres. Klem fra Pam på heia ❤

    Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s