Hvem er eksperter?

Jeg bladde ned til kommentarfeltet etter å ha lest en kommentar i en av de norske nettavisene, og selvsagt var det lassevis med ekspertuttalelser kun timer etter at det hele var publisert. Det er utrolig hvor mange eksperter det sitter rundt forbi i Norges land som vet hva man bør gjøre i alle mulige tilfeller. Vi må være et særdeles oppegåendes land når så mange uttaler seg så skråsikkert som de gjør!

Jeg skal ærlig innrømme at jeg pleier å holde meg unna kommentarfelt i de fleste sammenhenger, men en gang inni mellom er det greit å lese for å vite hva som rører seg i tankene til enkelte av mine medborgere. Noe av det er hoderystende lesning, noe er enkle vurderinger og en sjeldent gang finner jeg det reflektert og kunnskapsbasert og ikke bare føleri-følera.

Tanken gikk til oss som kristne fordi jeg også her har tenkt tanken: Hvem holder vi som eksperter? Det er mange påståelige kristne som mener at hvis du ikke tenker slik de gjør om ting så er du ikke bare uenig med dem, du står faktisk Gud imot. De har forstått det og sett lyset, andre er bare uvitende og motstandere av Guds vilje. Og det gjelder innenfor mange områder, om det er helse og sykdom, økonomi, synet på synd og nåde, framgang og suksess eller de siste måneder- amerikansk politikk. Eksperter har vi mange av, men er de virkelig det?

Vi skal ha respekt for våre ledere, men vi skal også huske at ikke alle som kaller seg med kristne titler er innsatt av Gud. Det er ikke vanskelig for mennesker med en viss karismatikk og veltalenhet å snakke andre rundt selv om de egentlig ikke vet hva de snakker om. Eller sagt med andre ord, de fordreier budskapet og drysser litt kristelig språk-strøssel over det hele slik at mennesker liker hva de hører. Selv om mange liker en forkynner betyr det ikke at det som sies er bibelsk. Om en evangelist av ett eller annet slag kaller seg ekspert på et tema, betyr det ikke at han/hun er det.

For mange er det i dag slik at om noen er anerkjent og har mange følgere blir det tatt som et sikkert tegn på at man er bibelsk sunne og velsignet av Gud, for hvorfor skulle de bli så godt likt og fulgt av mange hvis ikke? Men dette er nødvendigvis ikke bibelsk, de fleste trofaste Guds tjenere var aldri likt av det store flertall… I dag er det å si imot noens teologi sammenstilt med personangrep og å gå etter «Herrens salvede», mens sannheten er at man kan fint si at noen har feil i forkynnelsen og vise til Guds Ord uten i det hele tatt å angripe mennesket. Det må være lov å verne om Guds Ord og dets renhet og sannhet uten å bli anklaget for å være oppvigler, konfliktmaker og personhater. Det at noen ser på seg selv som ekspert betyr ikke at de er det, like lite som at det sitter ekte eksperter på alle kanter og bauger, i daler og grender, av dette land.

Hvem er de egentlige ekspertene? Hva krav setter vi for å kalle noen ekspert? Hva gjør noen til ekspert?

Vi har et ansvar for å sjekke sannheten og renheten i de budskap vi tar til oss. Vi har ikke bare lov til å si at noe er bibelsk usunt eller galt, vi har et ansvar for dette- mest ledere, men også vi andre, men det skal alltid gjøres med Kristi sinnelag og med respekt for Gud og Guds Ord og kjærlighet for mennesker.

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s