Noen dager trenger vi mer

Jeg kom til å tenke på en episode som skjedde da guttene var mange år yngre. Hvordan jeg og den andre moren kom inn på temaet kveldsrutiner husker jeg ikke, men jeg husker godt at hun ble overrasket da jeg sa at mine badet hver kveld. De hadde enkel vask noen dager og bad en dag inni mellom, men som jeg svarte: jeg må bløte mine opp før jeg kan få dem vasket rene. De var veldig aktive gutter og det var alltid en lite pen sand- og jordkant i badekaret etter de var ferdige. Med noen barn holder det med en bløt vaskeklut, men ikke med mine, de måtte bløtes godt opp før de kunne vaskes.

Noen dager føler jeg at det meste går ganske greit. Det er ikke de store utfordringer og hva jeg møter er ganske greit. Det er ikke så mange episoder der jeg utsettes for denne verdens negative tanker og ord og jeg er ganske lett til sinns det meste av dagen. Det er ikke så mye «smuss» som får festet seg i mitt indre. Mens andre dager bare rauser det inn med både utfordringer, tankekjør og negative holdninger og ord. Det i så stor grad at mitt indre tynges ned av det hele og det føles ganske tungt ut. Det kastes mot meg fra morgenen av og når kvelden kommer føler jeg meg ikke bare tom og sliten av alt, men nesten som at jeg er full av «skitt». For hva vi opplever vil enten løfte oss opp eller tynge oss ned, hva vi hører og ser vil enten bygge opp eller rive ned og enkelte dager er det mer «skitt» enn rent og godt som kommer mot oss.

Guds ord er rent og det vil hjelpe med å rense opp i hva vårt indre bærer på av dårlige tanker, følelser og opplevelser. Tid i bønn der vi både lovpriser Gud og minnes hvem han er, samtidig som vi får legge alt det tunge på ham, renser også opp i vårt indre. Det å lovsynge Gud hjelper oss å fokusere på det gode og på hans storhet og ikke på det som drar ned. Når vi bruker tid med Gud vil vårt indre renses og vi vil oppleve at det hele blir bedre.

Vannbadet i ordet var tanken som slo meg da badeepisoden fra guttenes tidlige år kom i tanken og det at noen ganger trenger vi mer for å bli rene. Det andre barnet det var snakk om hadde et aktivitetsnivå som tilsa at klut holder mange dager, mens mine var oppi mye og trengte gjennombløting før vask. Slik er det med oss også, noen dager trenger vi mer tid i bønn, i ordet og med Gud før vi opplever at det blir bedre. Det tar lengre tid å legge av hva som tynger, det trengs mer tid med Gud for å erfare trygghet og for å oppleve at lyset igjen skinner på innsiden. Det er dager der vi opplever at så mye kommer mot oss at vi trenger et ordentlig langt bad i ordet, bønnen og fellesskapet før vi er klare til å legge dagens «smuss» bak oss.

Den ungen som ikke trengte daglig bad hadde ikke hatt vondt av det, men hadde jeg latt være å gjøre det med mine ville det merkes ganske fort. Det er ikke dumt av oss å bruke mer tid i ordet, bønn og fellesskap enn akkurat nok- det er kun til stor nytte, glede og vekst for oss. Derimot vil det å ikke bruke den nødvendige tiden føre til at vi drar med oss gårsdagens «smuss» med over i den nye dagen og det er ikke bra verken for oss eller andre. Noen dager trengs det lengre tid enn andre, men det er viktig at vi gir det det tid som er nødvendig slik at vi kan bevare et sterkt og rent indre.

Guds vei er fullkommen, Herrens ord er rent. Han er et skjold for alle som søker tilflukt hos ham.
For hvem er Gud foruten Herren, og hvem er en klippe om ikke vår Gud?
Gud er mitt sterke vern, han gjør min ferd hel

2. Sam. 22:31-33

Og nei, jeg er ikke flink nok på dette området, så jeg skriver dette som en påminnelse til meg selv like mye som deg.

3 tanker om “Noen dager trenger vi mer

 1. Åh, kjære deg søster, nå trykker du på igjen her, så rett fra levra som bare du kan det.. Tøft å lese, men godt fordi man ikke følte seg aleine i det. Bløtgjøring ja,, og møkkarand på kanten av badekaret. Puhh.. Det har gått så lenge nå, nesten helt uten at den skitten har begynt å løsne skikkelig føles det. Som du sier det, slik er det også for meg. Jeg er nokså vant med å bli eksponert for mye «trøkk» på sinnet, med overload av negative, ganske tunge greier som skal sorteres, filtreres og sendes i retur osv, men mye mer enn vanlig. Hodet er som en flyplass, hvor det lander daglig mange slags typer cargo fly, og «tollvesenet» mitt har heldagsjobb med å sjekke all post og varer som skal slippes inn, eller sendes ut igjen. Nå er det jo slik at noe grums kommer seg alltid gjennom, og for mye har dessverre fått passere i det siste, selv om jeg intenst jobber for å minimere skadene. Men Guds ord altså, er jo helt fantastisk på den måten du beskriver det. La sinnet bli fornyet gjennom vannbadet i Ordet. Jeg har mang en gang i det siste lurt på om jeg noen gang skal få hvilt litt snart, og hvor lenge det skal stå på slik, med disse illsinte, ramsalte tanker og følelser som skriker i alle retninger. Jeg har ingen andre enn Herren som min kilde til alt her i livet, men Han oppleves så fryktelig langt borte, selv om ordet er meg nær i min munn, og andre kan si de møter Gud gjennom det jeg kan dele osv. Det ligger vekst i disse stundene tror jeg, og vi får testa oss, og ikke minst hva vi velger å trøste oss med, når det koker som verst. Jeg vil igjen bare få utrykke min takknemighet og respekt for din oppriktighet og ærlighet søster. Du er gull verd, og til stor velsignelse! Må Gud velsigne deg og bevare deg. Mvh Geir

  Liker

  • Skjønner godt hva du mener med trøkk over lang tid broder Geir, og det er innmari tungt å stå i! Som du skriver, noe slipper alltid igjennom- begge veier. En linje jeg gikk og tygde på i går kveld og i natt var «ikke glem nåden». Når det føles som kamp både dag og natt og man ikke merker Guds nærvær, selv om vi vet han er der, så kan vi også ha litt lett for å glemme nåden. Gud ser på oss med glede og velvilje, hans nåde er ny for oss hver dag og ingen ting vi møter er for vanskelig (eller smått) til at han vil hjelpe. Det er tungt å kjempe mot sinnet, men også i dette må vi huske at vi har Den hellige Ånds hjelp til å be rett og også den visdom og kraft han gir til å stå igjennom. Nåden holder alltid, fordi Gud er nådens giver. Men det å ikke merke Guds nærvær når det røyner på i evigheter er tungt, og jeg forstår godt hva du mener. Er ikke mer enn noen få dager jeg sa det samme til noen; du merker Guds nærvær, jeg gjør ikke. Tidligere tenkte jeg ofte at det var meg det måtte være noe galt med, men jeg har lært å hvile i at det ikke er. Jeg vet Gud er god og trofast selv om det ikke spiller på følelsesstrengene i mitt indre, men la oss være ærlig: Vi både ønsker og trenger å oppleve at Gud er nær.

   Det er vanskelig å se at det ligger gull og diamanter gjemt i slike tunge og mørke stunder, men den avhengighet vi får til Gud og den ærlighet vi søker Gud med har en evig verdi som overgår det å ha enkle dager. Verken godt eller enkelt, men for evig verdt det.

   Må glede, styrke og fred i Herren Jesus bli deg rikelig til del dyrebare broder, og må du oppleve øyeblikk der skyene sprekker opp, sola skinner med full kraft og alt føles godt ut for ei stund.

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s