Hva står det egentlig?

Jeg er ikke den helt store fan av rengjøringsmidler på sprayflaske. Guttene synes det er praktisk når de må ta sin del av rengjøringen og derfor er det alltid ett par flasker. Her om dagen ble jeg lesende på den ene og tenke at det der ønsker jeg ikke. Det var en flaske med vindus/glassrengjøring hvor det stod at det bl.a. rengjør i dybden. Hvor i dybden skal det rengjøres? Hva skjer hvis glass og speil rengjøres i dybden? Høres ut som både salgstriks og annet for min del, for etter hva jeg vet skal både speil og vindu rengjøres på overflaten.

Hva som fikk tankene mine over på hvordan vi leser Guds Ord er dette: Jeg har lest linjen om å rengjøre i dybden tidligere, men da har jeg ikke tenkt over hva jeg leste. Jeg leste bare og tok hva som stod for god fisk uten å tenke over hva det egentlig stod og hva det betydde. Og det er jeg også veldig tilbøyelig til å gjøre med Guds Ord også. Jeg leser det, men bruker ikke alltid tid til å tenke over hva det egentlig står og hva det egentlig betyr.

Selvsagt har jeg ett par tekster som jeg øyeblikkelig kommer på når det gjelder dette temaet. Den første er fra romerbrevet 12.13 hvor det sies at vi skal både være med og hjelpe de troende som lider nød. Mange tar det som at de skal bidra i å hjelpe andre, men det er ikke det som står- det er to ting vi skal gjøre. Være med. Hjelpe. Den andre teksten er fra Jesaja 53.5 og omhandler hvordan vi tenker på ordene helbredelse og legedom. Den siste del av verset brukes nesten alltid i sammenheng med fysisk legedom, men stemmer det med resten av verset og de omliggende vers? Det skal sies at det er eksempler på at det knyttes til fysisk legedom i NT (husker ikke konkret sted nå), men i nesten alle tilfeller det verset vises til snakkes det om legedom fra synd.

Jeg er klar over at jeg tenker nok mer over det enn mange gjør, men jeg kan alltid bli flinkere. Flinkere til å heller lese litt kortere stykker og heller bruke tid til å finne ut hva det betyr. Og her er en viktig ting å nevne: Det har de siste årene vært populært i enkelte sammenhenger at man leser en tekst og så skal den enkelte si hva det betyr for meg, og dette er usikkert farvann. Jo, Guds Ord kan få en spesiell betydning for oss utfra situasjoner vi er i og når Ånden viser oss noe som passer inn i hva vi opplever, men- og det er ett stor men- det viktigste er ikke hva jeg mener det betyr eller hva det der og da betyr for meg, men hva teksten selv sier. Hva sier teksten om Gud, om meg, om nåde og synd, om … Når vi sier hva vi mener det betyr, er vi tilbøyelige til å legge egne ønsker, drømmer og oppfatninger inn i det. Hva vi bør gjøre er å søke betydningen av hva står det egentlig, ikke hva min subjektive oppfatning om teksten er.

Når vi søker tekstens mening så vil vi oppleve at det er endel ting som stikker på innsiden og som får det til å vrenge seg litt i oss, for Guds Ord er mer kontroversielt enn vi ofte gjør det til. Vi har lett for å holde det enkelt og passelig, men Gud er opptatt av å holde det rent og hellig. Vi vil det ikke skal forstyrre vår hverdag for mye, mens Gud snur opp ned på våre prioriteringer. Vi liker å være enige og si våre amen, men Gud vil vi skal leve både i Ordet og etter Ordet.

Vi skal ikke lese ordet så mye som det skal lese oss. Hvis vi ikke forandres på innsiden og i våre hverdagsliv så oppfatter vi egentlig ikke hva Guds Ord sier til oss.

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s