Et «helt liv» til Guds ære

Og han døde for alle, for at de som lever, ikke lenger skal leve for seg selv, men for ham som døde og sto opp for dem. (2. Kor. 5:15)

Det er et unaturlig og ubibelsk skille som rår i hjerter og tanker til mange av oss, nemlig at det «vanlige» hverdagslivet er mindre verdt og mindre hellig enn de «åndelige» aktivitetene vi bruker tid på. Det er fort gjort å tenke på det å lese Bibelen og be som noe som er mer verdt og mer til Guds ære og glede enn det å vaske huset og å være en pliktoppfyllende arbeidstaker er. Det skal ikke være slik.

 Og la alt dere sier og gjør, skje i Herren Jesu navn, med takk til Gud, vår Far, ved ham.  (Kol. 3:17)

Kanskje er noe av grunnen til at vi ikke klarer å leve hele våre liv til Guds ære at vi har hørt lite forkynnelse om det? I alle de årene jeg har hørt taler inn og taler ut har det sjeldent vært fokusert på at hele våre liv skal leves til Guds ære, men hva det har blitt snakket mer om er kall og tjeneste. Dette fører til at vi skiller de to fra hverandre og vi får også inntrykk av at de ting vi gjør i «tjeneste for Gud» er mer hellig enn våre vanlige hverdagsaktiviteter. Noe som igjen fører til at enkelte ser på hverdagens aktiviteter som mindre verdt og at det er litt bortkastet tid som man heller kunne brukt i Guds Ord, på møter eller i «kristne aktiviteter». Dette er stikk motsatt av hva Paulus gjentatte ganger tar opp i sine brev når han sier at uansett hva du gjør, gjør det til Guds ære. Han nevner to helt elementære ting det ene stedet, mat og drikke, noe som sier oss at til og med det å vareta kroppens behov kan gjøres til Guds ære.

Men enten dere spiser eller drikker, eller hva dere enn gjør, gjør alt til Guds ære! (1. Kor. 10:31)

Paulus skrev mye til de nye troende om å leve gode, rettferdige og hellige liv. De skulle ikke oppføre seg som alle andre, men de skulle være kledd i barmhjertighet og godhet og legge vinn på å leve gode liv. De skulle samles med andre troende og de skulle leve i tilgivelse og kjærlighet. I hverdagen skulle de være pliktoppfyllende og de skulle søke andres beste og ikke sitt eget. Alt dette er en del av å leve et hellig liv, det å velge å leve på denne måten er å leve til Guds ære. Hvorfor? Fordi vi innretter våre liv, handlinger og tanker etter Hans ord.

Alt arbeid skal dere gjøre helhjertet, for det er Herren og ikke mennesker dere tjener. (Kol. 3:23)

Sånn før jeg avslutter, vi skal leve hele vårt liv til Guds ære og vi kan gjøre alle ting til Hans ære, om det er å ivareta kroppen han har gitt oss, å utføre husarbeid, å skifte bleier, å være pliktoppfyllende på arbeid eller studier, uansett hva, det kan og skal gjøres til Herrens ære. Men, selv om alt gjøres til Guds ære så er det forskjell på utfallet, og jeg tror det er denne forskjellen som gjør at vi blander kortene og havner feil ut. Alt kan gjøres til Guds ære, men selvsagt er det aktiviteter og ting som vil gi større resultat i utvidelsen av Guds rike enn andre. Å forkynne evangeliet gir bedre resultat enn å vaske toalettet, men begge deler kan likevel gjøres til Guds ære og være en naturlig del av et hellig liv. Fordi om resultatet av enkelte aktiviteter som bibelstudium, bønn og møter gir et større «åndelig» resultat, betyr det ikke at de andre ting er mindre hellige og viktige.

La hele ditt liv leves til Guds ære, ikke bare utvalgte deler.

***
Første gang postet på med Gud i hverdagen juni-18

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s