Fallgruver for troen

Det som ble sådd på steingrunn, det er den som straks tar imot ordet med glede når han hører det. Men han har ingen rot og holder ut bare en tid. Når han møter motgang eller forfølgelse for ordets skyld, faller han straks fra. (Matt. 13.20-21)

Vi kjenner alle endel mennesker som falt fra troen. De fleste har ikke tatt en bevisst avgjørelse mot Jesus, men det var noe som er skjedd over lang tid. Troen ble ikke bevart gjennom hva livet bragte, den ble glemt og med det svant den sakte men sikkert bort.

Hva er det som kan ta brennende og ivrige troende fra fyr og flammer til askehaug? Jesus gir oss enkelte svar i lignelsen om såmannen, i dag ser vi kort på hva som skjer med det såkornet som havner på steingrunn.

Enkelte mennesker opplever en herlig tid i starten med Gud. De får erfare at sannheten setter fri og at Jesus leger og gjenoppretter. Men etter som måneder og år går, svinner troen bort. Årsakene er ulike, men noe er likt i flere tilfeller:

Etter år som frelst glemmer enkelte mennesker at det var Gud som reddet dem, at det var Gud som løftet dem opp. «Nå er jeg kommet så langt, nå har jeg klart meg godt…» er tanker som får mer og mer plass. Etter som disse finner feste, søker mennesket mindre og mindre inn til Gud, for han/hun klarer jo så godt selv. Stolthet skiller mennesker fra Gud, noe det å ta Guds ære også gjør.

Den andre tingen som skjer endel ganger er at når prøvelser og motgang kommer, så klarer ikke alle å se Gud og hans nåde gjennom det vanskelige som skjer. Gud føles fraværende og derfor slippes tvilen til. Troen og tilliten har ikke fått festet seg i dette menneskets hjerte men er mer knyttet til følelser og omgivelser og tvilen får dermed fort rot når motgang og prøvelser banker på døren. Plutselig krever det litt å følge Jesus, og dette er ikke alle like interessert i. De vil gjerne ha de godene som følger med det å være en borger av himmelriket, men å oppfylle egne plikter er en annen sak.

Det såkorn som blir sådd er alltid av ypperste kvalitet. Guds ord er alltid like rent, sant og virksomt. Men det jordsmonn og de forhold kornet skal vokse opp under varierer mye. Vi har selv et ansvar for å bevare våre hjerter hele, myke og rene innfor Gud. Vi må være på vakt for de ting, aktiviteter, tanker og annet som kan hardne våre hjerter.

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s