Jesus for alle (tider og steder)

Det er bekymringsverdig at vi ofte hører forkynt om en Gud som kun passer inn i den vestlige verdens tanke- og levesett. Den Gud Bibelen fremstiller er en Gud som er like aktuell til alle tider og for alle mennesker, uansett.

Jesus Kristus er i går og i dag den samme, ja, til evig tid. (Heb. 13:8)

Det har plaget meg mange ganger, både når jeg hører taler og når jeg leser bøker, aviser, blogger og annet- ja det gjenspeiler seg også i enkelte kommentarer på bloggene mine. Det snakkes om en Gud som kun passer inn i vesten, i et humanistisk menneskesyn og i en positivitetstankegang. En Gud som bare er snill og god og som selvsagt passer på at vi aldri møter for mye motgang, at vi alltid er nogenlunde friske og at vi alltid har alt vi lyster og enda mer. Dette er en Gud som ikke passer inn i den hverdag flere lever i her i landet, og går vi til andre verdensdeler passer det overhode ikke inn i det hele tatt. Det er også et budskap som ikke samstemmer med kirkehistorien.

 Jeg, Herren, har ikke forandret meg… (Mal. 3:6a)

Jeg har tidligere tatt til orde for at vi må lære av historien, det er ikke slik at vi er kommet så langt og har fått lys over åndelige sannheter troende i tidligere tider ikke ante om, vi må ikke bli hovmodige.

Når vi vurderer det budskap vi deler eller tar til oss er det viktig at vi sjekker om det har historisk og allmenn gyldighet. Passer det kun inn i en «rosa-sky-med-øyelapper-på»-hverdag og tankemåte, er vi på feil vi. Gud er en Gud som ikke har forandret seg og hans budskap har heller ikke forandret seg, selv om vi mennesker uttrykker oss med andre metoder enn tidligere.

Gud er ikke et menneske, så han lyver, et menneskebarn, så han skifter sinn. Gjør han ikke det han sier, holder han ikke det han lover? (4. Mos. 23:19)

Så er utfordringen til oss alle, den Gud vi kjenner og snakker om, er han en Gud som passer like godt for mennesker i alle typer miljøer, omstendigheter og verdensdeler eller passer han bare inn i det pene og pyntelige…

4 tanker om “Jesus for alle (tider og steder)

 1. Gode ord til ettertanke og til å leve etter i forkynnelsen! Tror vi har noen forkynnere som får løftet fram en mer dyptpløyende Gud og mer medlidende Gud som heller ikke bare lover gull og grønne skoger for livet her idag, men altfor ofte hører man lettvint forkynnelse. Kanskje tenker man at det er det beste budskapet å selge videre, at alt blir bra og godt bare man blir en kristen. Blir ofte mint om diktet «fortsporene i sanden»: Den tiden det var tøffest, er det et par forspor å se: Fordi Gud bærer den lidende. Jeg tror det på lang sikt er hva folk trenger å høre: En Far som bærer, ikke et liv uten problemer. Det siste vil komme uansett, og da blir man fort i stussen på om man er en rett kristen osv dersom man har trodd at kristenlivet var bare lykkelig og uproblematisk…

  Stå på videre! Har abbonert på dine andakter noen måneder nå, og synes du har mye godt å bringe videre! Gud velsigne deg og bloggen din, og oss leserne!

  Liker

  • Hei Yngve!
   Beklager sent svar, som du kanskje(?) har skjønt har livet vært en smule krevendes siste halvåret og krefter til blogging og kommentering har vært manglende…

   Du, jeg ble virkelig glad og oppmuntret av kommentaren din!
   Ofte føler jeg meg ganske alene i hva jeg skriver om (selv om jeg vet det er enkelte andre også) da endel av temaene kanskje ikke snakkes veldig mye om, men nettopp det gjør bloggen viktig. Jeg tror at vi trenger å gå i dybden av Guds ord og at det skal gjennomsyre hele vårt liv, ikke bare være noe vi springer til når vi ikke klarer selv. Gud vil skape seg et folk som stråler av hans herlighet, nåde og kjærlighet og som forkynner ordet om hans frelse og rike, og nettopp det siste- forkynnelse om Guds rike- trenger vi kanskje å høre mer om? Sammen med at en ting er sikkert om prøvelser, har du ikke har opplevd dem så ta det med ro, de vil komme.

   Hmm, ble mange tanker her, får tenke videre i hodet og ikke gjennom fingrene 😉
   Takk for gode ord! De har varmet og styrket!

   Guds fred og velsignelse over deg og ditt liv.
   Søster Cecilie

   Liker

 2. Dette var et ransakende innlegg! Jeg har gått med de samme tankene en stund og undrer meg mange ganger over hvordan vi bl. a forholder oss til alt som er «politisk ukorrekt» i Guds Ord. Måtte vi vokse i nåde og kjennskap og ikke forbli i vår egen lille boble!

  Ønsker deg Guds fred, hvile og velsignelse i hverdagen!

  Liker

  • Har tenkt litt i dag, hvordan forskjellig verdenssyn og endetidssyn påvirker hvordan vi tenker og lever… Vi har lett for å tenke at vi skal overleve livet på jord og at himmelen blir fristedet, mens vi i Bibelen leser at tiden her på jord er forberedelse. Guds rike er her, men enda ikke her- og det er dette vi skal leve i og for, uansett hva verden rundt oss preker som sannhet og fornuft… Som du sier: Måtte vi vokse i nåde og kjennskap og ikke forbli i vår egen lille boble!

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s