å leve trofast når det stormer

De som sår med tårer, skal høste med jubel. Gråtende går de ut og bærer sitt såkorn, med jubel kommer de tilbake og bærer sine kornbånd. (Sal. 126:5-6)

Det første verset blir mange ganger brukt om å bære tårevåte bønner fram for Gud, men i dag skal vi se på to prinsipper i disse versene og så vise hvordan de kan hjelpe oss å leve trofast i hverdagen når det stormer. Er det ikke det de fleste av oss ønsker? Å leve gode og gudfryktige liv selv når stormen raser rundt oss. Men vi føler ofte at vi ikke klarer det, at vi kommer til kort.

Første prinsipp er at du må så for å kunne høste. Enkelt og greit, er det ikke? Vi vet at det fungerer slik med naturen, men glemmer at det samme gjelder også i våre hverdagsliv. Skal vi kunne høste gode ting i livet vårt, må vi også så ut gode ting.

Far ikke vill! Gud lar seg ikke spotte. Det et menneske sår, skal det også høste. Den som sår i sitt eget kjøtt, høster fordervelse av kjøttet; men den som sår i Ånden, høster evig liv av Ånden. La oss ikke bli trette mens vi gjør det gode. Når tiden er inne, skal vi høste, bare vi ikke gir opp. (Gal. 6:7-9)

Det andre prinsippet er å huske tiden og tider. Vi høster ikke dagen etter vi sår, ting tar tid og det tar ulik tid. Så ser vi også i verset at det snakker om ulike tider og skiftende tider. Som predikeren sier det: Det er en tid for alt.

Alt har sin tid, det er en tid for alt som skjer under himmelen:
en tid for å gråte, en tid for å le, en tid for å sørge, en tid for å danse, (Fork. 3:1, 4)

Når ting er vanskelig og vi kjenner tårene alltid er rett bak øyelokkene, er det viktig at vi fortsetter å være trofast i vår hverdag. Vi kan grine, men så tørker vi tårene og går og gjør hva vi må, om det er å lage middag, bytte bleie, skrive en oppgave, ta et møte eller hva det er. Vi føler kanskje ikke at vi kan gi vårt beste, men vi skal heller ikke gi mindre. Det er tider vi ikke er på topp, men vi gjør så godt vi kan. Gjennom å gjøre hva vi må på en best mulig måte etter den dagens form, sår vi  inn i både eget liv, i andres liv, i arbeidet, i Guds rike. Uansett hva oppgave det er som ligger foran oss, så kan det gjøres til Guds ære. Det å skifte bleie er like mye en god ting som det å skrive en tale. Paulus minner oss om dette når han sier:

Og la alt dere sier og gjør, skje i Herren Jesu navn, med takk til Gud, vår Far, ved ham. (Kol. 3:16)

Men enten dere spiser eller drikker, eller hva dere enn gjør, gjør alt til Guds ære! (1. Kor. 10:31)

Hva enn vi gjør kan vi gjøre det til Guds ære! Om det er å mekke på bilen, å lage middag, å fullføre en arbeidsoppgave, å lese lekser, å komme seg opp av senga og stelle seg, å ta vare på familien, praktiske gjøremål og alt annet. Alt vi gjør, ikke bare synlige tjenester i Guds forsamling.

Den tunge tiden vil ta slutt og vi vil etter hvert oppleve at alt arbeidet, tiden og energien vi la ned gjennom den tunge tiden vil bringe en høst.

2 tanker om “å leve trofast når det stormer

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s