Å se dypere enn overflaten

Gud, skap i meg et rent hjerte, gi meg en ny og stødig ånd! (Sal. 51:12)

En av dagene forrige uke stod jeg og ryddet i et bed. Det er et stort bed som hadde fått vokse vilt i noen år før vi flyttet inn, og av den grunn hadde ugrasset fått ganske godt feste. Jeg har holdt på i flere uker med å grave meg bortover og nedover for å fjerne hva jeg kan. Det er et nitidig arbeid siden det ikke nytter å kun dra opp planter, også mest mulig røtter må bort for å hindre at det kommer tilbake. Da jeg løftet opp og snudde et stykke jord sukket jeg dypt da jeg så hvor mye røtter det var der og så sier jeg inni meg: «Gud, jeg håper ikke det er så mange røtter i mitt hjerte». Tanken var der så plutselig, så ikke av meg og hva jeg var opptatt av…

Det er en ting å velge bort de ting i livet som vi vet ikke samstemmer med Guds ord og hvordan Gud vil vi skal leve, men ofte glemmer vi å arbeide videre og dypere med disse områdene i livet. Har vi hatt uvaner eller oppførsel som ikke er av det gode, så vil dette ha påvirket flere områder av vårt liv og ikke bare det ene. Det er riktig å slutte med det vi vet ikke er av det gode, men like viktig er det å arbeide litt dypere med ting for å fjerne røttene. Hvis vi ikke gjør dette, så vil det gi mulighet til at noe annet fester seg og vokser frem.

Har man vært avhengig av porno så er det ikke bare ens egen seksualitet som trenger gjenopprettelse, det vil også ha påvirket hvordan man tenker som sex og det andre kjønn, eget selvbilde, synet på andre mennesker, det vil skape konflikter ift ektefelle, påvirke kjæresteforhold, man vil bære på skyld, skam og hemmeligheter, det vil skape unnvikelse og ansvarsfraskrivelse og mye annet. Det er ikke en isolert ting, det påvirker mange av livets områder.

Har man problem med tilgivelse vil dette også påvirke mange områder. Det vil gi negativ holdning til andre mennesker, øke trang til å rettferdiggjøre seg selv, skape bitterhet og sinne, gi negative følelser, sette seg som smerte og verk i hode og kropp,gi en falsk og usann oppfattelse av omgivelser og hendelser og mye annet. Problemet er ikke kun at man ikke kan tilgi ett menneske. Manglende vilje til å tilgi kan være «hovedroten», men gjett om den sprer sine røtter inn i mange andre områder av livet også.

Det lille stykket jeg snudde var under en ugressplante jeg hadde fjernet. Fra oversiden av kunne man ikke se noe tegn til at den hadde vært der, men da jeg vendte jorda kom det titalls røtter til syne. Vi kan ikke kun fjerne de «synlige syndene» i våre liv, vi må også- med Guds hjelp- ta tak i de andre områder av hjerte, tanker, holdninger og følelser som er påvirket og «infisert» av det som ikke er godt og riktig. Hvis vi ikke tillater en grundig og dypere opprenskning vil ting feste seg på nytt, begynne å vokse seg større og sterkere for så å tilslutt komme tilsyne igjen (om enn på ett litt annet sted enn tidligere).

En tanke om “Å se dypere enn overflaten

 1. Alle ugrassrøttene, – de kan bli borte.
  Jeg husker en, – jeg kjente jeg hadde vonde følelser for ham
  i ganske lang tid.
  Jeg syns han hadde gjort meg veldig urett,
  noe som hadde innvirkninger i livet mitt og familien min. –
  Jeg hadde virkelig grunn til å misslike han.
  Men i denne vanskelige tiden, startet jeg hver dag sammen med Herren.
  Så, – etter en god stund så jeg bilde av denne personen,
  og oppdaget, jeg var glad over å se ham,
  ja, jeg var egentlig blitt glad i vedkommende.
  Det kjentes så godt, – noe hadde skjedd, – jeg hadde liksom «kommet et skritt videre i livet mitt».
  Det kjentes som et under fra Gud 🙂
  (Ofte tenker jeg om de som er litt……
  Kanskje jeg hadde gjort akkurat det samme,
  med de foreldrene, den oppveksten, de vennene osv.)

  Jeg tror og erfarer
  at velsignelsene er der,
  og mange av de «ekle røttene», –
  de blir borte.
  Ikke fordi vi feier noe under teppet,
  men fordi lyset og godheten
  fra Herren gir lyset.
  Da er alt opplyst.

  En veileder på et møte sa:
  Ta en og en ting som er vannskelig,
  og legg det fra deg hos Jesus.
  Og jeg kan begynne slik:
  Kjære Jesus, du ser jeg syns det er vannskelig å forholde meg til ….
  jeg legger vedkommende hos deg.

  Du har god grunn til å la det kjennes godt,
  når du har lagt en vondt ting fra deg
  hos Herren.

  🙂

  Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s