Hvordan var egentlig Jesus?

Spør jeg «hvem er Jesus?» så vil mange komme med flere svar på rappen. Stiller vi spørsmålet litt annerledes, «Hvordan var egentlig Jesus da han gikk her på jorden?» så er det flere av oss som vil ta en tenkepause før vi svarer. Det er liksom ikke like enkelt å svare på… Jo da, vi vet han helbredet og talte om Guds rike, vi vet han stod opp mot de religiøse og stod opp for de svake og utstøtte, og det er liten tvil om helbredelser og demonutdrivelser. Det vet vi, men hvordan var personen Jesus? Hva var det som gjorde han sint? Glad? Lei seg? Hva fikk han til å føle på medlidenhet? Harme? Glede?

Jeg har tenkt litt på dette i det siste, at selv om Jesus er midtpunktet for troens basis, så har vi ofte en tendens til å sette han i ytterkanten når vi leser i Bibelen. Mange liker bedre å lese brevene enn å lese evangeliene, og er det egentlig ikke litt rart? Selv om brevene selvsagt er viktige og inneholder sterkt budskap om Jesus, så kanskje trenger vi å bruke litt mer tid med å bli kjent med Jesus slik han var da han gikk på jorden?

Hvis vi ser på hvordan han behandlet mennesker, vil vi ikke da lære hvordan vi skal være mot mennesker? Hvem var Jesus hard mot, og hvordan og hvorfor? Hvem var han mild mot, hvorfor og på hvilken måte viste han det? (tenk f.eks på kvinnen som rørte ved kappen hans og ble helbredet umiddelbart) Hvordan brukte Jesus tiden sin? (tenk f.eks. etter på hvor ofte han trakk seg tilbake for å be, selv om det var masse folk med behov rundt ham) Hvordan tok Jesus kontakt med mennesker?  Begynte han med å peke på deres synd eller begynte han med småsnakk? (tenk f.eks på historien om den samaritanske kvinnen ved brønnen). Hvilke tema snakket Jesus mye om?

I Markus 3:1-6 leser vi at Jesus helbredet en mann med vissen hånd, på sabbaten av alle ting! Dette skaper oppstyr for det er enkelte som mener at dette er helt horribelt og å bryte sabbaten. Jesus sin reaksjon forteller meg mye både om hjertet han har for de som lider, om frustrasjonen over hvor langt bort fra lovens mening de lærde var kommet, om den sorg som ligger på Guds hjerte over menneskers harde hjerter og om det dype ønske Gud har om å hjelpe mennesker.

Men han sa til mannen med den visne hånden: «Reis deg og kom fram!» Så spurte han dem: «Hva er tillatt på sabbaten? Å gjøre godt eller å gjøre ondt, å berge liv eller å ta liv?» Men de tidde. Da så han på dem som sto omkring, harm og bedrøvet over at de hadde så harde hjerter, og sa til mannen: «Rekk fram hånden!» Mannen gjorde det, og hånden ble frisk igjen. (v 3-5)

Jesus er de gode nyhetene, men hvordan levde og snakket han? Hvem var han da han gikk på jorden? Jeg trenger å vite det også, og ikke bare vite om den oppstandne frelser og herre. Jeg merker at jeg trenger å bli bedre kjent med hvordan Jesus var mens han levde, for gjennom det vil jeg ikke bare komme nærmere han, men jeg vil også lære hvordan jeg på en praktisk måte kan leve ut evangeliet i min hverdag.

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s