Bønn forandrer ingenting

Beklager til de av dere som satte kaffien i halsen da dere leste overskriften, men dette er en viktig  påminnelse. Først litt om utsagnet:

Forkynneren Donald Grey Barnhouse sjokkerte forsamlingen sin ved å starte en preken med orden: «Prayer changes nothing», eller: Bønn forandrer ingenting. Det ble visst så stille at man kunne høre en knappenål falle! Han ønsket ikke å si at bønn ikke virker, men å rette fokus på Guds allmakt. For, og her kommer den viktige påminnelsen, det er ikke vår bønn i form av de tanker, ønsker og ord vi uttrykker som forandrer ting, det er Gud.

Vi kan ikke med våre bønner forandre verken Gud, Guds vilje, oss selv, andre eller omstendigheter, men den Gud vi ber til, den Gud som hører og den Gud som har makt til å gjøre langt mer enn vi ber om eller forstår, Han kan forandre alt.

Bønnens fokus slik vi gjentatte ganger ser den i Bibelen er ikke på oss og våre behov, men på Gud, Hans allmakt og Hans ære. Jo, vi skal legge fram våre bønnebegjær og vi kan (og skal) komme med våre behov, men husker vi hvem vi ber til? Husker vi å samtidig bringe ham ære og også, å takke ham? Er våre hjerter og liv så overgitt Gud at uansett hva vi ber om så vet vi det vil bringe ham ære eller er vi mest opptatt av øyeblikkelig lindring for vår uro og problemer?

Når vi vet at det er ikke vår bønn i seg selv i form av ord og setningsoppbygning som har noe å si, så burde det frigjøre oss. Det er ikke viktig med riktige ord og god gramatikk, det viktige er at vi vet hvem vi ber til og at Han er en Gud som både hører bønn, svarer på bønn og som har makt til å forandre alt. Det beste tips for et sterkere bønneliv er ikke undervisning og bøker om bønn, men om hvem Gud er. Vår frimodighet, tillit og forventning i bønn øker i takt med vår kunnskap og kjennskap om Gud.

14 Derfor bøyer jeg mine knær for Far,
15 han som har gitt navn til alt som kalles far i himmel og på jord.
16 Må han som er så rik på herlighet,
gi deres indre menneske kraft og styrke ved sin Ånd.
17 Må Kristus ved troen bo i deres hjerter
og dere stå rotfestet og grunnfestet i kjærlighet.
18 Må dere sammen med alle de hellige
bli i stand til å fatte bredden og lengden, høyden og dybden,
19 ja, kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap.
Må dere bli fylt av hele Guds fylde!
20 Han som virker i oss med sin kraft
og kan gjøre uendelig mye mer
enn det vi ber om og forstår,
21 ham være ære i kirken og i Kristus Jesus
gjennom alle slekter og evigheter! Amen.
(Ef. 3; 14-21)

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s