La Ditt navn holdes hellig

I går snakket jeg litt om første linje i Fadervår, i dag tar vi litt om den andre. La ditt navn holdes hellig eller helliget vorde ditt navn som jeg lærte det. Da jeg lærte det forstod jeg lite av hva det betydde, sånn med unntak at man skal ikke bruke Guds navn til banning og annet. Men hva mer betyr det? Hva betyr det å holde Guds navn hellig i vår vanlige hverdag?

Og la alt dere sier og gjør, skje i Herren Jesu navn, med takk til Gud, vår Far, ved ham. (Kol. 3:17)

Mange av de rundt oss vet at vi er kristne fordi de har spurt eller fordi vi har sagt det. Dette gjør at vi blir eksempler for dem på hvordan kristne er og hvordan vi er, gir dem inntrykk av hvordan Gud er. Vi er på en måte til utstilling for alle da våre liv leves i glasshus. Lever vi etter hva vi sier vi tror på? Er våre liv et troverdig uttrykk for den tro vi sier vi har?

En av de ting Gud tok opp med Israelsfolket mange ganger var at deres ord og liv ikke stemte overens. De priste Gud med leppene men var langt borte fra ham i sine hjerter. Gud sa at når de hadde slike dobbeltliv så bragte de hans navn i vanry og at de ved sine liv ikke æret og helliget ham som Gud.

Herren sa: Dette folket kommer nær meg med munnen og ærer meg med leppene, men hjertet er langt borte fra meg, og den frykt de har for meg, er et tillært menneskebud. (Jes. 29:13)

La ditt navn holdes hellig ber vi i Fadervår og dette skal ha innvirkning på alle områder av våre liv. Å holde Guds navn hellig er ikke bare å ikke misbruke det til banning, det er også å leve i samsvar med hva Bibelen lærer oss. Når vi snakker godt og rett, når vi er til å stole på, når vi gir vårt beste, når vi ikke sluntrer unna og lignende er alle ting som viser om vi virkelig vil holde Guds navn hellig i våre liv eller ikke. Vil vi det så vil vi også gi vårt beste for å ikke bringe skam over Herrens navn og hans vitnesbyrd i våre liv.

Jeg vil hellige mitt store navn, som er vanhelliget blant folkeslagene, det som dere vanhelliget blant dem. Folkeslagene skal kjenne at jeg er Herren, sier Herren Gud, når jeg gjennom dere viser meg hellig for øynene på dem. (Esek. 36:23)

Når jeg er sur og grinete en dag, lar jeg ordene strømme fritt over leppene eller biter jeg meg i tunga for å ikke si noe galt? Gud hjelp meg å tale på en måte som ærer deg.

Når jeg har mulighet til å snike meg unna oppgaver uten at andre merker det, gjør jeg det jeg kan for å snike meg unna eller er jeg opptatt av å gjøre hva jeg skal? Gud, la oss leve trofaste og troverdige lv også når andre ikke ser oss.

Når jeg er blitt tråkket på tærne og forbigått av andre, er jeg opptatt av hevn eller av å søke Gud etter nåde og hjelp til å fortsatt handle og  tale rett? Gud hjelp oss å leve ett liv som vitner om din nåde, trofasthet og godhet. Form din karakter inni oss.

La ditt navn holdes hellig burde ha innvirkning på hele våre liv. Alt vi gjør og sier skulle være gjennomsyret av ønsket om at Gud bringes ære gjennom våre ord og liv og at vi under alle omstendigheter holder hans navn hellig i våre liv.

4 tanker om “La Ditt navn holdes hellig

 1. Tilbaketråkk: Fadervår (oppsummering) | Ett ord for dagen

 2. Dette er slitsomt?

  Jeg husker
  En SPURTE JESUS hva som er VIKTIGST, –
  og svaret var:
  DU skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand, –
  Og din neste som deg selv. (Mat.22.37-40)

  Umulig???
  Ja, – umulig!

  Tenker det er hele poenget.
  Jeg tenker at jeg slipper å slite, for å prøve å være slik Gud vil.
  Jeg kan bare ta imot nåden og tilgivelsen
  og Jesus som døde for min skyld
  og alt det som jeg ikke fikser.
  Han vil gå sammen med meg, – fordi han vet om alt det jeg ikke klarer.
  Da ønsker Jesus å være min nærmeste venn,
  som jeg kan fortelle frustrasjonene mine til,
  og som hjelper meg å ha lyst til å tenke og gjøre det gode.

  Rettesnoren og bønnen:
  La ditt navn holdes Hellig, – vil virke, –
  fordi vi legger fra oss bønnen hos Herren, – tenker jeg.
  I sommer lærte jeg om å legge en og en ting, fra meg hos Jesus. Det kjentes som en lettelse.

  Kom til meg alle dere som strever og har tungt å bære, så vil jeg gi dere hvile, sier Jesus.
  Da kan jeg velge Guds «rettesnor»,
  – ikke fordi jeg må, –
  men fordi jeg ønsker
  vennskapet
  og «godheten»
  fra Herren Jesus.
  🙂

  MinsteBror.

  Liker

 3. Det er lenge siden jeg har fått en slik gjennomgang av Fadervår som du gir her!

  Det er kanskje en fremmed tanke for mange at våre liv holder Guds navn hellig. Som du skriver begynner det med hjerteforholdet til Gud, at vi lar oss forvandle og ikke bare gjør noen spredte forsøk på forandring i egen kraft. Men når forvandlingen fører til forandring – da æres Gud! 🙂

  Ønsker deg og alle lesere en velsignet god dag!

  Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s