Æren tilhører Gud alene

Da er vi kommet til siste linje i Fadervår og jeg synes at dette er en flott avslutning på alt hva Jesus har lært oss og hjulpet oss å se klarere;

For riket er ditt og makten og æren i all evighet. Amen. (Matt. 6:13b)

Jeg finner det fasinerende hvordan vi på en måte ender opp der vi begynte, med at Gud er over alt og alle og at Han er den som æren, makten og riket tilhører. Her slåes det tydelig fast at Gud er den eneste rettmessige eier av riket, den eneste rette til å utøve makten og den rettmessige mottaker av all ære. Og var det ikke nettopp disse ting vårt blikk ble rettet mot i starten av bønnen da vi ba «Far i himmelen», «helliget være ditt navn» og «komme ditt rike» og «din vilje skje»?

Første ord i denne linjen slår tydelig fast at alt vi har bedt om og over er av denne årsak: FOR riket er ditt og makten og æren. Vi ber til Gud fordi Han er den Han er, Gud over alt og alle.

Samtidig ligger det en alvorlig undertone over denne linjen som vi ikke skal gå forbi. Nettopp det at Gud ER den riket tilhører slår fast at vi er under hans styre og autoritet og vi gjør dermed klokt i å vandre i lydighet mot Hans ord! Vi blir også minnet om at makten er Hans og at det ikke er opp til oss å bestemme hva som er godt, rettferdig og riktig, dette er opp til Gud selv. Vårt ansvar er underleggelse og utøvelse i samsvar med hvem Gud er og hva Han har sagt. Og når vi lever i Guds rike og under Hans autoritet, vil vi oppleve at Han virker gjennom oss med sin kraft slik at mennesker berøres, mirakler skjer og velsignelser følger i våre fotspor. Når dette skjer skal vi passe på å ikke rette opp skuldrene og klappe oss selv på ryggen fordi vi er så gode og finke, nei, vi skal i ydmykhet og takknemlighet sige ned på kne og gi Gud all ære for hva som skjer i og gjennom våre liv. For Hans, og Hans alene, er all ære og pris!

Jeg er Herren, det er mitt navn. Min ære gir jeg ikke til andre, min lovsang ikke til gudebilder. (Jes. 42:8)

For min skyld, for min skyld handler jeg, ellers ville jeg bli vanæret! Min ære gir jeg ikke til noen annen. (Jes. 48:11)

Vi avslutter bønnen med ordet amen og «Amen» betyr «la det skje» {eller mer konkret, her fra wikipedia: Amen («i sannhet», «slik er det», «la det bli slik»; hebraisk אמן)}. Alle de ulike betydningene av ordet passer bra sammen med hva vi har bedt over og om. Samtidig synes jeg de utfyller hverandre på en spesiell måte slik at vi konkret og personlig kan si om alle de ting vi har bedt: Dette er sannheten, det er slik det skal være og derfor, la det bli slik Gud! Alt dette rommer det lille, men akk så store ordet, Amen.

Neste innlegg blir en kort oppsummering av de ulike ting vi har vært innom på hver enkelt bønnelinje, etter det vil alle innlegg samles og legges ut samlet på siden «tema-samlinger» som .du finner oppe i toppen.

Jeg håper dere alle har hatt en god sommer og at dagene har vært rike på gode opplevelser og varmt fellesskap. Gud velsigne dere alle!

3 tanker om “Æren tilhører Gud alene

 1. Tilbaketråkk: Fadervår (oppsummering) | Ett ord for dagen

 2. Hei Cecilie.
  Tusen takk for det du deler, det minner meg om en tale jeg hørte i forgårs fra en sommerkonferanse på Visjon Norge. Forkynneren nevnte en hendelse fra sitt eget liv, hvor Gud lærte Han om å være ydmyk i sin tjeneste for Han. Taleren fortalte at han hadde vært i en menighet å undervist, etterpå talen hadde gitt folk mulighet til å gå til forbønn. Det kom da frem en mann som satt i rullestol, han ba for ham og mannen kunne gå. Etterpå var forkynneren skikkelig begeistra for, selvfølgelig, og dette fikk han virkelig sagt til Gud. Men det eneste var at Hans lovprisning ble mer rettet mot seg selv, enn mot Gud, som faktisk hadde gjort underet. Etter å holdt på med det en stund viste Gud ham et bilde av Jesus som ridde på et esel i Jerusalem og folkemengden som ropte: Hosianna. Så fikk han se nøyere på eselet sitt ansikt, og hvem så han? Jo, seg selv. Våres hovedoppgave er å løfte Jesus opp og gjøre Ham synlig. Han er den som fortjener all æren 🙂

  Liker

  • Bare Gud kan gi slike talende billeder for å få oss til å våkne opp og forstå!
   Vi glemmer kanskje litt for ofte at vi er skrøpelige kar som Gud utrolig og fantastisk nok velger å virke i og gjennom. Det er ikke vi som gjør verket, men Ham, og æren, takken og prisen er Hans!

   Kjekt å lese deg igjen Silvia!
   Ønsker deg en god og fredfylt høst! Må visdom og styrke fra Herren bli deg rikelig til deg og må du merke at du er virkelig trygg fordidu bæres av sterke og evige armer gjennom det tunge og vanskelige.

   Klem til deg, du min dyrebare søster

   Liker

Din tur og plass til å dele tanker og ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s